Община Долна баня с бюджет от над 7 млн. лв., кметът Джамбазов: Ще се ремонтират улици, паркове, спортни площадки

  • Най-много пари – 525 000 лв., са заложени за изграждането на новия Център за възрастни хора и за подновяване на ВиК мрежата – 460 000 лв.

 

7 милиона и 17 хиляди лева е рамката на тазгодишния бюджет на община Долна баня, чийто проект бе публично обсъден в заседателната зала с участието на кмета Владимир Джамбазов, неговия заместник инж. Красимир Тодоров, председателката на Общинския съвет Лиляна Драганова, главната счетоводителка Нина Арнаудска, служители от общинската администрация и ръководителите на учебните и учебно-възпитателните заведения.

Приоритетите, целите и задачите, както и цифрите, заложени в отделните пера на тазгодишния бюджет, накратко представи пред присъстващите кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов. Той акцентира преди всичко към планираните ремонти на улици, паркове, спортни площадки, подмяна на ВиК мрежа, разкриване на нови социални и медицински услуги и придобивки за местните хора. Плануваните приходи в бюджета тази година са в размер на 7 милиона и 17 хиляди лева, като от продажба на имоти са заложени 200 хиляди лева.

Данъчните приходи са 273 хиляди лева, а неданъчните са в размер на 963 хиляди лева. Естествено и в тазгодишния бюджет най-голямото перо е за образованието – 2 милиона и 562 хиляди лева. За социални дейности са заложени 1 милион и 800 хиляди лева, за социални помощи – 80 хиляди лева, за спорт – 78 хиляди лева. За реализиране на мероприятията по културния календар през годината е планувана сумата от 50 хиляди лева, а държавната субсидия за издръжка на Народно читалище „Рила-1898” е в размер на 56 хиляди и 940 лева. През тази година за ремонт и асфалтиране на улици в общината бюджетът предвижда 150 хиляди лева, за довършване ремонта на сградата на новия медицински център – 70 хиляди лева, за ремонт на общинската минерална баня – 20 хиляди лева, за облагородяване на паркове – 30 хиляди лева. Най-много пари са заложени в общинския бюджет на рилския град за изграждането на новия Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора в размер на 525 хиляди лева и за реконструкция и подновяване на ВиК мрежата – 460 хиляди лева. Ще продължи и изграждането на обществената пералня, както и ще продължи безплатното хранене на 150 социално слаби и болни долнобанци по програмата „Топъл обяд”.

Кметът Владимир Джамбазов съобщи на общественото обсъждане на бюджета, че има уверението на правителството за помощ и финансова подкрепа по проект да се ремонтира изцяло и преасфалтира главната улица „Търговска” с дължина 3 километра.

За тази година е заложена да се ремонтира спортната площадка в Средното училище „Неофит Рилски”, а в Професионалната гимназия „Христо Ботев” имат амбицията да се разкрият допълнително нови специалности в сферата на туризма и ресторантьорството като бармани, сервитьори и готвачи.

На общественото обсъждане директорката на Средното училище „Неофит Рилски” Петя Янева и директорката на Детската градина „Юрий Гагарин” Ангелина Николова поставиха въпроса за създаване на условия за достъп на деца и ученици с детска церебрална парализа до сградите на учебните заведения, а пък директорката на Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Констанца Ляпчева” информира, че се подготвят за кандидатстване през годината по четири нови проекта.

 

Вестник “Вяра” уведомява своите читатели