„Беласица” загуби контролния си мач в Македония от „Академия Пандев”

Птеричките футболисти на „Беласица”

Престижна контролна среща изиграха футболистите на „Беласица” (Петрич), гостувайки в град Струмица на елитния македонски тим „Академия Пандев”, които са трети в първа лига.
Два различни състава изведе на терена с изкуствено покритие старши треньорът на петричкия тим Иво Тренчев. През първата част на срещата имаше доста пукнатини в отбраната на „Беласица”, от които умело се възползваха футболистите на домакините, провеждайки бързи контраатаки по крилата. Първия гол в срещата отбеляза Стоян Велиев в 23-тата минута, който след скоростна атака по десния фланг от няколко метра вкара топката в мрежата на Захари Димитров за 1:0, който преди това отби кълбото, но нямаше кой да го изчисти напред. В 32-рата минута Вальо Костов с далечен пас намери Тодор Кръстев, но той не успя да се възползва от головата ситуация. Минути по-късно отново Костов изведе Кръстев по левия фланг, петричкият нападател преодоля майсторски защитника на домакините и очи в очи стреля във вратаря им. В 37-ата минута главният съдия Мариян Гоцевски видя вдигнат флаг на асистента си Сашко Ристов, каквато нямаше, и по този начин бе спрян устремът на Тодор Кръстев, изскачайки сам срещу противниковия вратар. До края на полувремето Любчо Дориев изпрати топката на два пъти в мрежата на гостите за 3:0.
След почивката зрителите станаха свидетели на много интересно второ полувреме. Момчетата, на които гласува доверие наставникът на петричкия тим, заиграха много сърцато, с голямо движение по терена, бързи атаки по крилата на Живко Димитров и новопривлечения Сотир Илиев. Много добре с тях си взаимодействаше и снажният Георги Спасов. Марти Таушанов, който бе с капитанската лента, се нагърби с диспечерски функции и с орлов поглед и вещина насочваше топката към свободните си колеги пред наказателното поле на домакините. До 69-ата минута именно Марти Таушанов изведе на три пъти Живко Димитров-Малкия Ромарио пред наказателното поле на домакините, но от няколко метра като по чудо не успя да простреля стража им. В 75-ата минута новопривлеченият Сотир Илиев, който с лекота пробиваше защитата на домакините по левия фланг, със страхотен шут уцели дясната странична греда зад стража на домакините. До края на контролния мач Душан Донев бе изведен от Тонче Илиев и Марио Кръстевски на метри пред вратаря на „Беласица” и не сгреши, покачвайки резултата на 5:0.
Много приятно впечатление направиха футболистите на „Беласица”, взели участие през втората част на двубоя. Това със сигурност няма да остане незабелязано от наставника на „Беласица”, който в следващите контролни срещи ще търси надграждане на това, което сториха тези млади момчета в този мач, показвайки, че имат потенциал, който може да бъде разгърнат докрай, ако им се гласува повече доверие с по-голям престой на терена.

След мача от треньорския щаб на домакините споделиха, че през втората част на срещата отборът на „Беласица” е играл по-добре. В сряда, 23 януари, отборът на „Академия Пандев” ще домакинства на втородивизионния български тим „Струмска слава” (Радомир). „Веднага след това заминаваме на подготовка в Анталия – Турция, където ще изиграем пет контролни срещи, като най-престижни от тях са срещу известните европейски тимове „Бате Борисов” и ЦСКА-Москва. Ще се борим за спечелване на квота, даваща право за участие на нашия тим в Лига Европа”, допълниха от щаба на „Академия Пандев”.
През първата част на срещата в отбора на „Беласица” взеха участие вратарят Захари Димитров и полевите играчи Александър Смилков, Марин Георгиев, Валентин Костов, Атанас Карачоров, Симеон Бояджиев, Владимир Кабранов, Благой Наков, Иван Марчев, Тодор Кръстев и Христо Петров. През втората част на терена излязоха и вратарят Димитър Христов, и полевите играчи Димитър Стоев, Аспарух Шамкалов, Десислав Токов, Сотир Илиев, Велик Петков, Живко Димитров, Владимир Стоилов, Георги Спасов, Марти Таушанов. Заради контузии и невъзстановяване след операции не взеха участие в срещата вратарят Кирил Георгиев и халфът Иво Самарджиев.