Иван Гешев: Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави

Иван Гешев

От министър-председателя Бойко Борисов беше възложено на МВР, а на мен от главия прокурор да се извърши анализ и да се задействат механизмите, с които разполагаме за наказателно-правен анализ и извършване на проверки за документни престъпления, касаещи получаването на инвалидни пенсии от ТЕЛК и свързаните с това социални услуги.

Това коментира зам. главният прокурор Иван Гешев по време на пресконференция във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове.

След извършен такъв анализ бяха събрани почти всички производства през последните 5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии с неистински документи, каза той.

Установи се, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достигат до 28% от всички пенсии на конкретната област.

Най-големият процент е в Силистра, Разград, Монтана, Перник, Габрово, Враца.

В резултат на този анализ бяха предприети дейстия с МВР и районните прокуратури и започнаха проверки и досъдебни прозиводства, каза Гешев.
По думите му предстои извършването на такава дейност и в останалите областни градове.

Оказва се, че при проведените разпити на стотици лица първоначалното впечатление е, че 70% от лицата, с които се разговаря, не знаят от какво са болни, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК, не знаят дали са ходили пред ТЕЛК, не знаят дали са били хоспитализирани, или не.

В Силистра се създава впечатлението, че цели села са с инвалидни пенсии. Получават се фалшиви хоспитализации, от които никой не може да каже каква е щетата за здравната каса.

Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави, каза Гешев. По думите му очакват се обвинения в близките няколко дни.

По думите на Иван Гешев положението е ужасяващо.

Над 200 лица до момента са разпитани. Установено е, че делът на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване в последно време нарастват, стана ясно от прокуратурата.

Направено е обосновано предположение, че става дума за фиктивно издаване на документи. В Силистра, където е констатирана мрежа от посредници, срещу 600 лв. ТЕЛК-ът може да бъде получен, обясни Гешев. В някои градове сумата достига 2500 лв.

Тези стотици милиони, ако отиваха при хората, които имат нужда, не мисля, че щяхме да сме по-различни от другите европейски държави, заяви Иван Гешев. Към момента няма арестувани хора, очаква се в Силистра в близките дни да бъдат привлечени лица под наказателна отговорност.

 

Източник: novini.bg