Бабини рецепти срещу настинка и грип – гаргара със сода смазва болното гърло

 Лек срещу температура

Срещу висока температура помагат компресите от картофи. Към два-три настъргани заедно с обелките картофи се добавя една супена лъжица оцет и получената смес се завива в марля. Чорапи, напоени с оцет, също намаляват температурата.

Запушен нос и хрема

Капки за нос може да се направят с малко вода и чаена лъжичка сол. Този разтвор се поставя в празна бутилка и се използва винаги, когато носът е запушен.

Народни лекове при възпаление на гърлото

Праз или кромид лук, леко запечен във фурната, завит в кърпа, се поставя на гърлото или на гърдите.
При възпаление на гърлото и дрезгав глас помага вдишване на изпарения от чай от дафинов лист. Във вряща вода сложете една супена лъжица градински чай, след което оставете да се охлади. Добавете чаена лъжичка сода за хляб и след като се смеси добре, прецедете. Правете гаргара колко можете по-често.

Срещу кашлица – прополис, мед, бадеми, стафиди, босилек

Най-добро средство против кашлица е прополисът. Прополисът съдържа богата смес от витамини и минерали. Дори и чаена лъжичка мед преди лягане е достатъчно, за да се успокои кашлянето. В меда можете да поставите и смлян чесън. Ако усетите, че кашлицата е упорита, пийте повече чай от липа.
Бадемите са много полезни, особено при суха кашлица. Седем бадема трябва да се накиснат във вода и да се оставят да престоят, като същевременно се отлепва кафявата обвивка. След това се смилат, за да се получи фина смес. По двадесет грама   масло и захар се добавят към тази смес и се приема сутрин и вечер.
При друга рецепта – сварете чаша мляко с шепа стафиди. Нека кисне 1 час. След това изпийте млякото и го изяжте стафидите. Руснаците наричат този природен лек „естествен антибиотик”.