(ВИДЕО) Кметът Ревански раздаде подаръци по време на ритуала „Даване на име“ в Белица, Теменужка Мраценкова омеси бабина питка

Пъстро бабино хоро озари площада на Белица. Бабинден и тази година се организира от Общинска администрация-Белица и НЧ „Георги Тодоров-1885”.

Бабите, „заденали” в цедилки своите „бабинчета“, майките и близките на новородените се събраха на площада под съпровода на тъпани и зурни на „бабино хоро”. Млади майки изпълниха символичното ритуално „поливане“ към д-р Ася Караджова, която пожела на всички новородени през 2018 г. да са здрави, жизнерадостни, да растат в мир и благини.

Младата майка Айлин Исмаилова прочете поздравително слово към бабите грижовници, акушерите и лекарите, полагали грижи преди и по време на тяхното раждане. Поздравително слово по повод празника отправи и кметът на общината Радослав Ревански.
В Белица Бабинден се отразява и с ритуала „Даване на име“ на бабинчетата. Така беличани наричат бебетата, родени през изминалата година.

Кметът Радослав Ревански символично обяви името на всяко дете, родено през 2018 г. Подаръци, осигурени от общинската администрация, получиха всички бебета и майките по време на ритуала „Даване име на новородено”. Спазена бе и традицията за разчупване на бабината пита, приготвена от бабата Теменужка Мраценкова, която благослови бебетата от името на всички баби в Белица.

 

https://www.facebook.com/maia.padareva/videos/10212745557048917/

 

 

https://www.facebook.com/maia.padareva/videos/10212745531048267/