Кметът Кабзималски изненада с цветя дамите в Рила, танцьори разчупиха питка за празника

  • В града имаше районна болница и родилно отделение, което бе закрито през 1988 г., тук раждаха майки от цялото Рилско корито, коментираха местни хора

Рилчанки за поредна година спазиха традициите за Бабинден, който отпразнуваха пищно в местен ресторант. На организираното от читалище „Христо Ботев” тържество се веселиха десетки жени от градчето, които бяха поздравени от кмета на планинската община Георги Кабзималски. На всяка от дамите градоначалникът поднесе карамфил. Празникът обичайно бе съпроводен с изпълнения на певчески и танцов самодеен състав към читалището. Хора извиха и празнуващите.

„Бабинден се празнува в Рила, откак се помним. В града имаше районна болница и съответно родилно отделение в нея, което бе закрито през 1988 г. Тук раждаха майки от цялото Рилско корито”, споделиха от читалището. Рилчани още помнят като добър и известен акушер-гинеколог д-р Спас Стойчев, акушерките Евтерпия Мичкова, Маргарита Ремичкова, Зоя Цветкова, Симеонка Величкова и др. Запомнили са и празниците – с обредното поливане на акушерки или лекари в центъра на градчето и празниците с богата трапеза в единствения преди години ресторант в Рила.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките. Така бе и на този Бабинден – с усмивки на лицата. Така и трябва да бъде – да празнуваме в чест на хората, които помагат да се ражда новият живот, да се раждат българчета и да я има България”, коментираха присъстващи.