Малин Бистрин: Отмяната за строежи на ски съоръжения убива бизнеса в Банско 

Малин Бистрин
  • Настояваме за спешни законодателни промени, категоричен е председателят на Съюза на туристическия бизнес

 

Отмяната на строежите е изключително неправилна, бизнесът се отрича. Това заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, след като Върховният административен съд окончателно отмени промените в Плана за управление в природен парк “Пирин”. Това означава, че на територията на националните паркове, включително и на парк “Пирин”, може да се ремонтира вече съществуващата инфраструктура, но не и да се строят нови спортни съоръжения като лифтове например. По-късно Министерският съвет отмени решението си за бързи ски строежи в Национален парк „Пирин” с промяна на действащия план за управление на защитената територия. „Вяра” потърси председателя на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, който сподели своето мнение и това на неговите колеги по актуалната тема.
„Не можем да коментираме решението на съда, просто такива са законите и съдът е отсъдил спрямо тях. Според нас отмяната за строежите е изключително неправилна, защото по този начин се обрича бизнесът. Говори се, че искаме туризмът в страната ни да се развива, а от друга страна това го забранява. Няма как да се случи така. Това са противоречия по-скоро в закона. Затова настояваме за спешни промени в законодателството. Видимо, след като съдът е отсъдил по този начин, той се позовава на закони. Затова нашият бранш настоява за спешна промяна в законите, които да позволят да се строят не хотели и други сгради, подчертаваме дебело, а съоръжения за спорт. Искаме само ски съоръжения и съпътстващите за тях нужди, например хранилища за тракове и други неща, които специалистите биха казали най-добре”, каза Малин Бистрин.
По думите му хората, свързани с туристическия бизнес в Банско, са решили да предприемат всички законово разрешени стъпки, за да спасят туризма.
„Взетото решение е крайно уронващо и убиващо бизнеса, това е мнението на всички нас, които сме от бранша. Ако не настъпят промени в законодателството, бизнесът ще бъде ударен. Все се говори как туризмът бил приоритет и как той е препитание за младите хора и те не трябва да отиват в чужбина. А в следващия момент се получават тези рестрикции. И какво правим ние тук? Ще останем да вегетираме. Върховният съд чете буквите на закона, значи самият закон трябва да бъде променен”, каза още председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско.
Той допълни, че вчерашният неделен ден е бил прекрасен за туризъм. „Времето беше ясно и слънчево, просто прекрасно. Хората трябва да усетят планината, защото тя е енергия и здраве. Нека да идват, Банско е готово и ги посреща с радост. Всеки един турист е добре дошъл и е хубаво законотворците да ни чуят, защото цял един регион се препитава от туризъм. Ние нямаме тежка индустрия и други неща. Не искаме да крадем, както някъде секат дървета. Просто искаме да запазим природата и тя да ни съдейства, за да работим и да оставаме в България, а не да инвестираме на други места и да бягаме оттук”, завърши представителят на сдружението на туристическия бранш в Банско Малин Бистрин.