Брюксел отряза искането на Великобритания за предоговаряне на сделката за Брекзит

Европейският съюз повтори категоричната си позиция, че споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно, пише “Гардиън”.

Брюксел реагира след изказване на говорителя на британското правителство, че споразумението трябва да бъде променено.

Но на редовния брифинг на Европейската комисия, който съвпадна с този на правителството на Великобритания, Брюксел подчерта, че няма намерение да променя договореностите.

“Имаме единодушната позиция на 27-те страни членки за споразумението за излизане, което отразява общата позиция на ЕС. Това споразумение за напускане е договорено с британското правителство, одобрено е от лидерите и не е отворено за предоговаряне”, подчерта говорителят на комисията Маргаритис Схинас. Запитан дали тази позиция ще бъде променена, ако депутатите гласуват искане за промяна на предпазния механизъм за Ирландия, Схинас отговори:

“Единственото нещо, което трябва да ви кажа, е, че ние ще изчакаме резултатите от гласуването в Камарата на общините утре. След това ще изчакаме правителството да ни съобщи какви са следващите стъпки. Такива са нещата”.

На среща на Еврокомисията в сряда високопоставени представители ще обсъдят мерки и приготовлението за Брекзит без споразумение.