Кюстендилци почетоха 141 г. от Освобождението с венци и цветя за Ильо войвода, кметът Паунов: Да следваме пътя на дедите си с безпримерни храброст и любов към отечеството

С тържествено шествие от площад „Велбъжд” започна честването на празника на Кюстендил.

С тържествено шествие от площад „Велбъжд” до паметника на Ильо войвода бе отбелязана 141-годишнината от Освобождението на Кюстендил от турско робство.

Десетки граждани отбелязаха 141-годишнината от Освобождението на Кюстендил от турско робство.

На гранитния монумент на Ильо войвода венци и цветя поднесоха зам. областният управител Матей Попниколов, кметът Петър Паунов, зам.-кметовете Радмила Рангелова, Надя Каратова, Росица Плачкова, Светослав Василев, председателят на Общинския съвет Михаела Крумова, общински съветници, представители на партии, граждански организации и много граждани. Преди това присъстващите почетоха паметта на героите с минута мълчание.

Зам. областният управител Матей Попниколов
Кметът Петър Паунов и неговите заместници

“Да следваме пътя на дедите си. Безпримерна храброст и саможертва. Безмерната любов към България, отечеството, към ближните. Тя винаги се пренася, за да израстем. Радвам се, че тук имаше толкова млади хора, дечица, които да чуят и видят всичко това и да се преклонят пред тази саможертва, стъпка по стъпка. И никога да не отстъпваме от правия път”, каза кметът Петър Паунов за това какво трябва да говори на кюстендилци подвигът на Дядо Ильо войвода.

През целия ден гражданите можеха безплатно да посетят експозицията „Националноосвободителните борби на населението от Кюстендилския край” в къщата музей „Ильо войвода”, а вечерта в читалище „Братство” се състоя концерт по повод 141-годишнината от Освобождението на Кюстендил, в който взеха участие Музикална компания „Пей, сърце”, Смесен хор „Братство”, Вокална формация „Неразделни”, Вокална група „Еделвайс” и Туристически хор „Осоговско ехо”.