(ВИДЕО) Джерман празнува като за световно златото от „Сурва”, Красимир Атанасов: Дъщеря ми от 2-годишна е в кукерските игри, традицията се предава от поколение на поколение

Дупнишкото село Джерман е в опиянение от невероятния успех, който постигна сурвакарската група на фестивала „Сурва 2019” в Перник. 200 атрактивни образа от дупнишкото село изпъдиха болестите и злините, а авторитетното жури им присъди два златни медала.

Групите с ръководители Красимир Атанасов, Росен Крумов и Сергей Шушков разтърсиха из основи Перник. Успехът им бе отпразнуван като за световно в Джерман. „След като миналата година спечелихме „Златната маска” на пернишката сцена, по регламент четири години нямаме право да участваме за нея. Много ми хреса и изпълнението на петричката кукерска група. Може да се каже, че цяло село Джерман участва в кукерския фестивал”, сподели ръкводителят Красимир Атанасов.

Той е семеен и със съпругата му Галя се радват на 11-годишна  дъщеря Евелин, която танцува зумба заедно с бизнес дамата Тони Варадинова в Дупница.

„Нашата дъщеря има кукерски костюм и от 2-годишна играе в кукерски игри. Племенницата ми Мариела Атанасова, която е на 14 години, също взе участие в пернишката Сурва. Почти във всички джермански семейства е така. Традицията се предава от баща на син и дъщеря и затова е вечна. Всички в селото участват и в идеята на кукерските костюми, и в опазване на изконната джерманска традиция”, допълни Атанасов.

 

https://www.facebook.com/100021394339484/videos/326406684749140/