Почти цяла България е в грипна епидемия

  • Засилването на имунната система е най-добрият вариант за борба с болестта, отбелязват експертите

 

Грипна епидемия обявиха в Търговищка област. От Регионалното бюро за борба с грипа и остри респираторни заболявания препоръчват учебните занятия да се прекратят до 4 февруари включително. И област Монтана от днес е в грипна епидемия. Учебните занятия са прекратени до 4 февруари. Така епидемията обхваща 24 от 28-те области в страната. Извън обсега й остават само Силистра, Габрово, Перник и Ловеч. В Ловешка област в епидемия е само община Луковит.

В цялата страна са затворени над 1300 училища, но министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че загубеното учебно време няма да се наваксва за сметка на почивни дни или редовни ваканции.

Грипният вирус е изменчив, като най-пандемичен е тип А – H1N1 и H3N2. Тази година тези щамове бяха включени в четиривалентната противогрипна ваксина, проблемът е, че българите не се ваксинират. Днес и утре във Военномедицинската академия (ВМА) се правят безплатни консултации за грип и остри респираторни заболявания за лица над 12 години.

„Главоболието е водещо оплакване. Усложненията идват след самолечение. Не трябва да се чака. Болният трябва да се изолира. Рисковите групи да се ваксинират редовно за грип“, каза д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести във ВМА.

Акад. Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията, каза в предаването „Хоризонт до обед“:

„Засилването на имунната система е най-добрият вариант за борба с грипа. И по време на грипната епидемия може да се взимат имуностимулиращи средства. Важно е пълноценното хранене, консумирането на калорична храна, както и движението, физическите упражнения. Най-доброто средство е навременната имунизация с ваксина и имуностимулация на организма“.

Акад. Петрунов предупреди, че при болни с автоимунни заболявания не е препоръчително да се използват имуностимулиращи средства. Това трябва да се случва само под лекарски контрол.

„Живеем в свят, в който има много фактори, които сриват имунната система. Един от тези фактори е замърсяването на околната среда. Към това се прибавя и високият радиационен фон. Начинът ни на хранене, липсата на пълноценна храна, наличието на некачествена храна. Белтъците са напълно необходими за имунната система, за да изгради своите защитни механизми. 10-15% от човешката популация са т.нар. „слаби имунологични респондери“, тоест хора, които имат потисната имунна система“, каза още акад. Петрунов.