72-годишен дядо от Кюстендил устрои капан на посредник в „ало” измамите, полицията пипна Андон на паркинг в центъра на града

  • За 34-годишния мъж от село Коняво това бил четвъртият курс по 200 лв., наели го по обява в интернет

 

72-годишен дядо от Кюстендил успя да се измъкне от лапите на „ало” измамници и помогна за хващането на техен посредник. Дядото се усетил навреме и така устроил капан на муле от веригата на „ало” измамниците. Възрастният мъж бил въведен в заблуждение, че оказва помощ на полицията за залавяне на престъпници. При получаване на обаждането от престъпниците им съобщил, че има само 2000 евро. По старата схема възрастният мъж трябвало да остави плик с пари, за да бъдат заловени „ало” измамници. Първоначално дядото се хванал на номера и приготвил всичките си спестявания, но малко по-късно нещо се усъмнил и решил сам да направи проучване и се обадил до полицията.

След като дядото разбрал, че е станал жертва на телефонна измама, решил да съдейства на полицията и се уговорил с униформените да остави плика с пари на паркинг в центъра на града.

„При пристигането на посредника той веднага беше задържан. Става въпрос за 34-годишен мъж, който живее в село Коняво. До този момент не е известен с криминални деяния. Няколко месеца по-рано мъжът е публикувал телефона си в интернет като търсещ работа. Така бил нает за тази дейност. Взетите от указани по телефона пакети, съдържащи пари и ценности, носел в столицата и ги оставял на различни места, посочени от телефонния му наставник“, обявиха разследващи случая.

По време на разпитите 34-годишният Андон обяснил, че за него това е четвърти случай, в който е трябвало да извърши куриерска дейност, като за всяка една успешна доставка младият мъж получавал хонорар от 200 лв. Криминалисти вече са по петите на „ало” измамниците, които не са от столицата, но предимно оттам прибирали всичко плячкосано. „За момента не можем да обявим повече информация. Надяваме се съвсем скоро да заловим тази банда“, обявиха още униформени от областния град.  По случая е започнато досъдебно производство в полицейското управление в Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор. От полицията отново напомнят на гражданите, че каквото и да ви съобщят по телефона, щом става дума за пари, бъдете сигурни, че ги давате на измамници. Полицията не съветва гражданите да се разделят със спестяванията си, за да си върши работата! Помислете, преди да дадете спестените си с много труд и лишения пари! Ако ви се обадят по телефона и става дума за пари, не давайте! Звънете на тел. 112 – той се избира без код.