Банов показа пред медиите исковата молба до съда, с която се изисква 753 хил. лева неустойка

Боил Банов
  • Министърът на културата каза, че години е рекетиран със записи от уволнен служител

Министърът на културата Боил Банов обясни, че вече има дело по случая, като показа пред медиите исковата молба до Софийския градски съд от 17 януари 2017 година до дружеството “Антична Сердика“, изпълнител на строителните дейности по проекта “Ларгото“. С нея се изисква 753 хил. лева неустойка за забавянето от изпълнението на договора.

“В момента има дело, то върви, но не знам на коя инстанция. Те не са опростени, а откъде имат тази информация? Те по принцип боравят с непроверени факти, явно се радват, ако някой нещо им подаде, веднага скачат, вадят го”.

След обвиненията на Елена Йончева за корупция министърът на културата Боил Банов заяви, че данните са скалъпени:

“Вероятно е монтаж. Аз съм правил, не знам, стотици, десетки оперативки за това ларго. Рекетират ме с това, че има записи. Вероятно аз ще заведа дело по всичко това след това, което се случи. Там ще опиша за какво ме рекетират и как”.

Министърът на културата назова името на Ангел Ангелов:

“Беше директор на дирекция “Европейски програми и проекти” в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове, за несправяне, включително и хипотези такива за записи”.

Елена Йончева
Снимки: БГНЕС

На въпроса ще подаде ли оставка, Боил Банов отговори: “Готов съм да подам оставка, ако тя ми бъде поискана. Но ще подам тази оставка не от чувство за вина”, каза Банов, без да стане ясно дали от разговора му с премиера Бойко Борисов тази оставка вече е поискана:
“Аз съм готов да я подам мигновено. Аз съм български режисьор, аз не съм се родил министър. Не съм я разписал, но сега, ако трябва, ще я разпиша. Премиерът ще прецени, коалиционното правителство ще прецени, партньорите”. Това, което смята Боил Банов за записите, разпространени от депутата Елена Йончева, е, че това е опит за гавра. Според него този запис вероятно е монтаж от различни негови изказвания. “Тази искова молба е на Министерството на културата, която аз като зам.-министър съм съгласувал във връзка с иск към фирмата за просрочено време и за неизпълнени дейности за 750 хил. лева. Това, което се скалъпва в момента…, за да бъда откровен докрай, ще ви кажа, че от четири години съм рекетиран с някакви записи. Лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на дирекция “Европейски програми” в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове, за несправяне, включително и с хипотези такива. Така че четири години съм рекетиран с този запис. Само че аз съм много спокоен и всички, които работят с мен, знаят, че аз не се поддавам на рекет”, каза Банов.

“Не съм разстроен, ядосан съм”, каза още той и допълни, че въпросният Ангел Ангелов наистина го е рекетирал, но това не се е случвало през последните 4-5 дни, а въпросните записи, които бяха разпространени, според него са от периода 2015-2016 г.

 

 

 

Източник: bnr.bg