Община Кюстендил: Приоритет е централната градска част да се превърне в добро място за обитаване и средище за туризъм

Росица Плачкова
  • Медико-балнеоложкият комплекс “Св. Иван Рилски” е готов от 3 години и се надяваме през тази година обектът да бъде въведен в експлоатация, каза зам.-кметът Росица Плачкова

 

Превръщането на централната градска част в добро място за обитаване и средище за туризъм е сред важните приоритети на община Кюстендил и през тази година. Това каза пред журналисти зам.-кметът на община Кюстендил с ресор „Инвестиционна политика” инж. Росица Плачкова. По думите й инвестиционните проекти са записани в списъка за капиталови разходи.

Централната част на града е приоритет на община Кюстендил.

„Целта ни е централната градска част, както досега през годините положихме усилия и по различни програми постигнахме доста в благоустрояването на града, да продължим в тази посока. Да направим центъра едно добро място за обитаване и средище за туризъм. Да може това, което постигаме в областта на балнеологията и туризма, да го развием и да имаме една добра градска среда за посрещане на гости. Ще продължи благоустрояването на река Банщица в района на общинския плаж, но още няма техническо задание по проекта.

 

Медико-балнеоложкият комплекс “Св. Иван Рилски”

Знаете, че Медико- балнеоложкият комплекс “Св. Иван Рилски” на практика е готов от 3 години, имаме затруднения в съгласуването с институциите. Надяваме се документално да сме готови в най-скоро време и комплексът да бъде открит”, каза Росица Плачкова и добави, че от общината планират да приключат тези дълги кореспонденции, да стигнем до предаване на обекта и през тази година обектът да бъде въведен в експлоатация.

През тази година се очаква и безвъзмездното прехвърляне на собствеността на Крепостната стена на община Кюстендил.

„Предстои комисия от Министерството на културата да излезе със становище, на базата на което ще се състави акт за държавна собственост и след това обектът, с друга процедура, която вече е започната от община Кюстендил преди 4 години, ще приключи с предаването му на общината за безвъзмездно ползване”, коментира Плачкова.