Частица от мощите на св. Трифон се пази в черквата в Черниче

  • Оркестър „Идоли“ нажежи настроението на празник в симитлийското село, кметът Апостолов поведе хорото

 

Кметът Апостол Апостолов поведе хорото с трибагреник в ръка и венец от лозови клонки на празника в симитлийското село Черниче. На площада в селото бяха опънати дълги трапези.

В черквата „Свети Георги Победоносец“, която пази и частица от мощите на свети великомъченик Трифон, бе отслужена празнична света литургия. В двора на храма отслужиха водосвет за здраве, там символично направиха и ритуала по зарязване на лозята с наричане за здраве и берекет.

Десетки килограми мезета бяха подредени на скарата и поднесени на десетките празнуващи. Кметът Апостолов поздрави всички празнуващи, като им пожела берекет и все така да създават най-пивкото вино в България. „Щастлив съм, че на празника има толкова млади хора, защото в последните години младите хора напускат България, а при нас е обратно – младите хора живеят тук, работят в общината и с тяхна помощ и мъдростта на по-възрастните, които дават много добри съвети, в селото ни се случват хубави събития.

Празникът ни е хубав, но за мен всеки ден е празник – когато хората са усмихнати и са на едно място, е празник“, каза и кметът на Черниче Георги Стефанов. Историята на празника разказаха учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“-Симитли. Ученички от училището в Долно Осеново изтанцуваха китка от народни танци, мъжка фолклорна група „Изворите“ и самодейки от читалището в Черниче вдигнаха градуса на настроението със своите песни. Оркестър „Идоли“ не спря да весели празнуващите.