Черквата „Св. Николай Чудотворец” в Бобов дол се нуждае от още 20 000 лв. за ремонти

  • Досега са направени бетонни колони, които спират разцепването на сградата, и са положени тръби срещу подпочвените води

 

От най-малко още 20 000 лв. има нужда черквата “Свети Николай Чудотворец” в град Бобов дол, за да продължат ремонтните дейности. Това разкри в групата на Бобов дол в социалната мрежа Юлияна Никифорова. Тя обясни, че благодарение на новия свещеник Радослав Ваклин е стартиран ремонт, който е финансиран изцяло от дарители и Светия синод. Направени са бетонни колони, които да спрат разцепването на сградата, и са положени тръби, за да предпазят храма от подпочвените води. Реставриран е и иконописът на св. Николай.
Храмът има нужда от още пари обаче, за да продължи обновяването му. Никифорова допълни още, че всяка неделя от 8,30 до 12,00 ч, както и на всеки празник черквата е отворена и вярващите могат да я посетят, да запалят свещичка за здраве и да пуснат монета в кутията за дарения.

Черквата “Свети Николай Чудотворец” в град Бобов дол е строена през 19-и век, като олтарният камък е положен през 1862 година. Направена е от камък, споен с хоросан и изписана изцяло.
През 1976 година храмът е регистриран като паметник на културата. През 1994 година се прави цялостен ремонт и обновление на черквата, като средствата се поемат изцяло от община Бобов дол.
В днешно време обаче храмът разчита единствено на дарения.