Дупничани от ул. „Евтим Трайчев” вдигнаха бурно парти,  Валери Груйчев ля щедро вино, Николай Рангелов пече пържоли

Живеещите на ул. ”Евтим Трайчев” вдигнаха наздравици.
  • Традицията се спазва в махалата от над 80 години, сподели Соня Гуркова

 

На скарата Ангелко пече пържолите, а Соня вдига наздравица.

С много хора и танци отбелязаха празника на виното жители на  улица „Евтим Трайчев” в Дупница. Традицията да се празнува Трифон Зарезан е пренесена в квартала от дедите на Груйчеви и Гуркови, които са се заселили там от селата Локвата, Блато, Мали Върбовник… Честването започна с традиционното срязване на лозова пръчка във всеки двор. „Срязаното клонче се поставя в чаша и се нарича за берекет, здраве и плодородие. Традицията се спазва от над 80 години в махалата”, сподели Соня Гуркова. Тя е съпруга на Виктор Гурков и двамата се радват на синовете си Николай и Радослав. Соня е категорична, че те също тачат традицията и празнуват с родителите си.

Цялото тържество бе внимателно наблюдавано и домашния любимец Ектор, който не пропуска нищо в махалата. На празника дойде и 203-сантиметровият бивш волейболист на „Марек Юнион-Ивкони” Василев, който бе изтупан по последна мъжка мода и събра очите на дамите на купона.

Волейболистът  Василев бе най-елегантен на празника.

С най-хубавото вино за празника почерпи Валери Груйчев, родом  от Локвата, а организаторът на купона е Добрин Василев. Той отвори вратите на гаража си и нареди богата трапеза в двора си.

Ангелко и Николай се погрижиха за скарата на дървени въглища и организираха хапването на компанията.

Семейство Виктор и Соня Гуркови, родът им е от Блато.

 

Подробности в печатното издание