Платиха 600 000 евро за уникална Alfa

Престояла 35 години в подземен паркинг Alfa Romeo Giulietta SZ беше продадена на търг за 567 000 евро. Машината е произведена през 1962 г. в тираж от 217 бройки, което я прави особено ценна.

Бившият собственик на колата я паркирал в подземен паркинг в Торино през 1984 г. Малко след това асансьорът на съоръжението се повредил и нямало как автомобила да бъде изваден. Затова и той е престоял под земята толкова време, преди да бъде организирана акция по изваждането му.

Alfa Romeo Giulietta SZ (абревиатурата означава Sprint Zagato) е с изцяло алуминиева каросерия, дело на легендарния дизайнер Франко Скалоне. Моделът е представен през 1960 г. на автосалона в Женева, като е построен на шасито на Giulietta Spider.

Под капака на машината е поставен 1,3-литров двигател с мощност 100 к.с. Ателието Zagato помага за намаляване на теглото на колата до 785 кг., като заменя обичайните стъкла с плексигласови и поставя дискови спирачки вместо барабанните.

Благодарение на забележителната си аеродинамика и малката „опашка” Alfa Romeo Giulietta SZ успява да развие 200 кч/ч, като без проблем задминава автомомили с по-мощни двигатели. Sprint Zagato участва успешно в различни състезания, като печели Международния шампионат за производители през 1962 и 1963 г., както и рали „Франция” през 1967 г.

 

Източник:topgear.bg