Коронясаха Борислав Михов за цар на виното в Илинденци, мома Керацуда Зоя Диманкова със специална награда

Илия Башлиев и Емил Илиев на лозята
  • Златка Златкова спечели бъчва и грамота за червено вино, сред официалните гости бе кметът на Петрич Д. Бръчков

 

Борислав Михов от село Илинденци бе коронясан за цар на виното. На лозовите масиви в местността Масовец се събраха местни и гости от всички краища на България, за да посрещнат боговете на виното. Според извършения ритуал мома Керацуда подаде на бог Дионосий пълно менче с вино. Божествен водосвет отслужи свещеник Георги Серадинов, родом от село Илинденци.

Блажка Котева и Зоя Диманкова-Грозданова
Царят на виното за 2019 г. в село Илинденци, община Струмяни

Официални гости на Празника „Боговете на виното” бяха кметът на община Струмяни Емил Илиев, зам.-кметовете Фиданка Котева и Петя Христова, кметът на Петрич Димитър Бръчков и народният представител Д. Динев. Домакин на празника беше кметът на Илинденци Илия Башлиев. Емил Илиев, Илия Башлиев и депутатът Динев зарязаха лозята по стар християнски обичай и поляха с червено вино. За гостите бяха построени две шатри, където можеха да опитат от напитката на боговете – бяло вино “Керацуда” и червено вино, с вкусни и красиво подредени мезета.
Празникът продължи на площада пред кметство Илинденци с богата програма и всеобщо веселие.

Златка Златкова получи първа награда – бъчва и грамота, за червено вино в село Илинденци, на празника Трифон Зарезан.
Карамфил Божиков весели гостите на празника

На естетично украсената сцена водещата Силвия Домозетска покани официалните гости, които наградиха избрания цар на виното за 2019 г. – Борислав Михов от село Илинденци. Заедно с родителите си той се труди на лозята и произвежда бяло вино “Керацуда” и червено мелнишко вино. Борислав Михов получи короната, плаща и жезъла на царя на виното от предходния цар.

Виолета Петкова и Диана Димитрова на хорото

Той поздрави всички лозари и винопроизводители и пожела по-добра реколта в бъдеще. Наградени бяха винопроизводители в конкурс за бяло и червено вино. Първенците получиха освен грамоти и по една празна бъчва, която да напълнят с вино. Златка Златкова спечели и трета награда, и първа – за червено вино. Награден бе лозар от село Поленица, община Сандански, както и лозар от Благоевград. С изненада Зоя Диманкова-Грозданова прие награда за дългогодишно участие във фестивала “Боговете на виното” като мома Керацуда. Всички се веселиха и играха от сърце македонски народни хора с песните на Карамфил Божиков и оркестъра на Харизанов от Сандански.