Продължава визитата на Ципрас в Турция

Черна котка се разходи пред Алексис Ципрас в прочутия храм-музей „Св. София“ – църква в продължение на почти 1000 години, превърната в джамия след завладяването на Константинопол от османците, а от 1934 г. – музей. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двудневната официална визита на гръцкия премиер Алексис Ципрас продължава днес в Истанбул. Там той ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей.

Първата спирка в програмата на Алексис Ципрас е прочутият храм-музей „Св. София“ – църква в продължение на почти 1000 години, превърната в джамия след завладяването на Константинопол от османците, а от 1934 г. – музей.

По-късно гръцкият министър-председател ще посети сградата на православната семинария „Халки“ на един от Принцовите острови край Истанбул. Вторият най-голям от Принцовите острови на гръцки език се нарича Халки, а на турски – Хейбелиада. Основаната в средата на 19-и век семинария е затворена през 1971 г. Турция предлага тя отново да бъде отворена срещу подобряване от страна на Атина на положението на мюсюлманското малцинство в Западна Тракия. Алексис Ципрас ще бъде първият гръцки лидер, който ще посети мястото и поради това визитата се счита за символична.

Впоследствие премиерът на Гърция ще се срещне и с Вселенския патриарх Вартоломей, а вечерта е предвидена среща с представителите на гръцката общност в Истанбул. В града са останали около 2000 наследници на гръцки фамилии.

В качеството си на премиер Ципрас посещава Турция за четвърти път.

 

 

 

Източник: bnr.bg