Местата в детските градини на Дупница са достатъчно, таксите са от най-ниските в страната

Тодор Петков
  • Кампанията за прием в първа група ще бъде в периода 1-15 март, каза началникът на отдел „Образование” Т. Петков

  • Усилията на общинското ръководство са към затваряне на  помещения, които не отговарят на условията

 

От 1 до 15 март 2019 г. включително ще продължи кампанията за прием в първа група на детските градини в Дупница. Това съобщи Тодор Петков – началник-отдел “Образование”. По най-актуалните въпроси, свързани с детските градини, четете в интервюто на Тодор Петков:

 

  • Какво трябва да знаят родителите относно кандидатстването в детска градина през тази година?
  • Родителите на деца, които през 2019 г. навършват 3 години и желаят да ги запишат в детска градина, трябва да подадат заявления за кандидатстване. Заявленията са по образец, изготвен в детската градина. За едно дете могат да се подадат документи в една или повече детски градини по преценка на родителите. В населените места, където няма яслени групи, например с. Червен брег и с. Крайници, могат да се приемат и 2-годишни деца. Заявленията могат да се подават не само в централните сгради, а във всички, където има детски групи. Целта е да се улеснят родителите на деца в селата, като се посочва за коя сграда се кандидатства. Напомням, че прием се прави само за първа възрастова група, т.е. 3-годишните деца. По принцип приемът в детските градини е целогодишен и деца могат да се записват при наличие на свободни места.
  • Има ли достатъчно места в детските градини за всички желаещи?
  • Смятам, че през 2019 г. всички желаещи родители ще могат да запишат своите деца. Местата са достатъчно и вярвам, че ще бъдат удовлетворени всички заявления. Има детски градини, към които се проявява по-засилен интерес и заявленията са повече от местата. Тогава се налага да се прилагат критерии, които да подредят децата и те са следните, изброени в низходящ ред: деца – кръгли сираци; деца в приемни семейства; деца с един жив родител; деца със специални образователни потребности; деца с родители, редовни студенти; деца с братя/сестри в същата детска градина; поредност на подаване на документите. Освен в целодневна организация децата могат да бъдат записвани и в почасова, полудневна или самостоятелна. Родителите, които проявяват интерес към тези форми на организация, могат да получат допълнителна информация в самите детски градини.
  • Кога стартира кампанията по приема в първа група и какви документи са необходими?
  • Документите ще се приемат от 1 до 15 март 2019 г. включително. Както казах, заявлението е по образец, предоставен от самата детска градина. Необходимо е да се покаже и удостоверение за раждане, но не е нужно да се предоставя в детската градина. Важно е родителите да запазят входящия номер на заявлението, защото чрез него ще може да се направи справка в класирането за приетите деца. Тази мярка се въвежда във връзка със защитата на личните данни. Родители, които не смятат, че децата им не са класирани без причина, могат да оспорят класирането в детската градина и да изискат допълнителна информация за причините. Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Дупница също ще съдейства при необходимост. На 25 март 2019 г. всяка детска градина ще обяви списъците на приетите в първа група деца. Записването ще става в периода от 26 до 29 март 2019 г. включително. След края на първата кампания ще се обявят свободните места и сроковете за подаване на нови заявления. Приемът за първа група продължава до 1 септември, а при наличие на свободни места деца могат да се записват целогодишно.
  • Има ли промяна в таксите за ползване на детски градини и какви са те към момента?
  • Таксите за ползване на детски градини в община Дупница са едни от най-ниските в страната и са 2.00 лева на ден за първа и втора възрастови групи (3-4-годишни) и съответно 1,70 лева за трета и четвърта възрастова група (5-6-годишни). В някои детски градини се организират различни допълнителни дейности като танци, спорт, английски език и други, които нямат задължителен характер и родителите сами трябва да преценят необходим ли е такъв разход.
  • Има ли проблеми с материалната база на детските градини и в какво състояние е тя?
  • За съжаление трябва да признаем, че към момента някои групи към детски градини ползват пригодени сгради, които не осигуряват еднакво добри условия на отглеждане на децата. Усилията на общинското ръководство са към затварянето на тези помещения и това ще се реализира с построяването на новата сграда за детска градина в жк „Бистрица”. Предполагам, че от следващата учебна година ще може да се похвалим, че всички деца на Дупница се радват на хубави и благоустроени детски заведения. Изискват се повече усилия от общината и колективите за облагородяване на дворовете и осигуряване на повече уреди за игра в тях. Тук е важна ролята и на родителите, които могат да се включат с идеи и доброволен труд.
  • Съвет към родителите?
  • Моят съвет е децата да бъдат записвани в детска градина. По този начин те се подготвят за училище и е факт по-лесната адаптация след това. Особено важно е, че за 5- и 6-годишните предучилищното образование е задължително и родителите трябва да запишат и осигурят посещението на своите деца или в детска градини, или в училище. Образователните експерти в общината извършват непрекъснати проверки и се съставят актове за установяване на административно нарушение на родители, които не са осигурили предучилищното образование на своите деца. Напомням, че родителите трябва да се запознаят със задължителните изследвания и документи от личния лекар при записване на своите деца.