32-ма са разпитани за верижната катастрофа на АМ “Струма”, пометеният от тир Димитър Костадинов е бил професионален шофьор

  • 10 души, пострадали при ПТП-то, остават за лечение в болници, каза говорителят на Националната следствена служба Мария Павлова

 

Загиналият във верижната катастрофа край санданското село Дамяница 54-годишен Димитър Костадинов е бил професионален шофьор по професия. Той е от село Ново Делчево, семеен, с две деца. Последно е работил в цех за дограма. Димитър стана жертва, докато опитвал да предупреди останалите шофьори по магистрала „Струма” за опасността. Той излязъл от колата си, но бил пометен от тир.
Към настоящия момент е малко рано да се говори за първоначалните причини, които доведоха до катастрофата на автомагистрала „Струма“. Това каза говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Мария Павлова, която във вторник е ръководела всички процесуално-следствени действия, свързани с изясняване причините, довели до тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. По думите й разследването по случая е започнато онзи ден. Тогава то е било възложено и на Националната следствена служба (НСлС) с постановление на заместник главния прокурор Мария Шикова. „С оглед ефективното и своевременно провеждане на първоначалните действия от Националната следствена служба бе изпратен екип от 9 следователи, 2 мобилни центъра и експерти от София. Още в самия ден на катастрофата е извършен мащабен оглед на местопроизшествието с участието на 29 моторни превозни средства, между които леки и товарни автомобили, както и 2 автобуса. При огледа са иззети множество веществени доказателства, включително и 14 броя моторни превозни средства, които в момента се оглеждат“, каза още Павлова. Тя добави, че предвид мащаба на местопроизшествието при огледа са използвани различни технически средства, в това число и дрон. „Разпитани са 32 лица в качеството на свидетели, от които 11 граждани на Република Гърция, разпитани пред съдия. Към момента е назначена съдебно-техническа експертиза на 1 брой тахографска шайба и тахографска карта, която е възложена на областния отдел на „Автомобилна инспекция“ – София. Това се прави с оглед евентуалното установяване на скоростта на първите автомобили, които са предизвикали верижната катастрофа“, подчерта Павлова.
Тя допълни, че по първоначални данни след катастрофата през лечебни заведения в Сандански, Петрич и Благоевград са преминали 14 души с различни степени на увреждане. “Към момента за болнично лечение остават 3 лица в Благоевград, 1 – в Петрич и 6 – в болницата в Сандански. Тези от тях, които са контактни, са били разпитани на място в болничните заведения от следователи още през вчерашния ден. С оглед предстоящите действия към момента е рано да се правят каквито и да било прогнози, тъй като предстои назначаване на съдебномедицински експертизи на пострадалите лица за установяване вида и причинените вреди и механизма на причиняването им”, уточни Мария Павлова.