Епископ Поликарп отслужи заупокойна литургия за 1 г. от кончината на дядо Добри

  • 16-годишният Йоан Стоянов от Горна Малина бе постриган за „четец и певец”

Навършва се 1 година от кончината на обичния на всички ни Дядо Добри (Добре Димитров Добрев), известен още като Светеца от Байлово. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи заупокойна света литургия в храма “Св. Кирил и Методий” в село Байлово.

Дядо Добри почина на 13 февруари 2018 година на 103-годишна възраст. Тялото му беше погребано в двора на църквата “Св. Кирил и Методий” в родното му село Байлово, в близост до малка къщичка, в която прекара последните години от живота си.

В деня, който Църквата е определила да се отдава почит на починалите в с. Байлово, в малкия спретнат двор се събраха духовници и множество народ от цяла София, който още приживе бе възлюбил белобрадия странник.

В заупокойната литургия, заедно с викарийния епископ съслужиха протойерей Серафим Янев, енорийски свещеник на Байлово, свещеник Константин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов. В началото на литургията бе постриган за „четец и певец“ 16-годишният Йоан Стоянов от Горна Малина, който изрази голямо желание да помага на свещениците в енорията. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по време на литургията бе награден с офикия „иконом“ енорийският свещеник протойерей Серафим Янев. Като го представи пред църковното изпълнение като достоен свещенослужител и ревностен пастир, владиката подаде на отеца дървен кръст, оставен като дар на отец Серафим от упокоилия се дядо Добри. Еп. Поликарп му пожела здраве, сили и търпение в духовното свещеническо поприще, за да бъде както и досега усърден работник на Божията нива и пример за своите енориаши. За молитвеното настроение на вярващия народ, събрал се в Божия дом, допринесе прекрасното изпълнение на софийския псалт Методи Стоилов, който бе подпомогнат от децата от неделното училище при храма „Успение Богородично“ – с. Горна Малина, с преподавател Цвета Маламова. В края на литургията множество деца и миряни се причестиха с Тялото и Кръвта Господни. След литургията в центъра на храма бе отслужена панихида за дядо Добри. С едно сърце и една уста вярващите се помолиха за упокоение на Безсребърника, Просяка на Христос, наричан от мнозина Светеца от Байлово. С пастирско наставление към църковното събрание се обърна еп. Поликарп. Той отправи пожелания и преподаде архипастирското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. След богослужбата на гроба на дядо Добри бе отслужен трисагий. За сетен път църковното изпълнение каза: „Бог да го прости и всели в селенията на праведните!“