Даниела Дариткова: Не всички общински болници ще получат допълнително финансиране

Даниела Даритковa Снимка: БГНЕС
  • Вероятно през март ще стане ясно към кой модел на здравна реформа ще се върви

„Отпуснатите допълнително средства за общинските и областните болници е навременна мярка. Тези средства няма да се дадат общо, а ще се дадат за дейност“. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова – председател на здравната комисия в Народното събрание. Тя уточни обаче, че парите няма да са за всички:

 

„Тези пари по методика се дават съгласно Закона за лечебните заведения само за болниците, които са в географски труднодостъпни и отдалечени региони. Списъкът се определя чрез Сдружението на общините“.

В предаването „Неделя 150“ Дариткова отбеляза, че болниците имат и други искания: „Диалогът с тях ще продължи. Той няма да приключи само с даването на едни пари“.

„Именно сега трябваше да се реагира, защото анализите се правеха през годината. Сега и с доброто състояние на бюджета може да се позволи едно допълнително даване на средства към тези болници. Смятам, че това е изключително позитивно. Избори има всяка година, а пари се дават тогава, когато бюджетът го позволява и когато наистина се постигне разумният компромис чрез диалог с всички заинтересовани“, обясни още депутатът от ГЕРБ.

Даниела Дариткова бе категорична, че не може да се говори за неправомерна държавна помощ към търговски дружества.

По думите й по тази методика се финансират и центровете за психично здраве. Тя увери, че поетият ангажимент от Министерството на здравеопазването за увеличаване на издръжката на болен с психично заболяване също ще бъде спазен и ще има увеличение на средствата.

За единната европейска система за верификация на лекарствата, която вчера влезе в сила, Дариткова смята, че няма място за притеснение.

„Бяха направени редица уточнения от Министерството на здравеопазването и от асоциацията, която се занимава с въвеждането на системата, че ще има плавен преход, че няма да има санкции в първите месеци, че има сериозно понижение на цената на необходимите устройства. Длъжни сме да изпълняваме европейските регламенти. Нямаме полезен ход за отстъпление… Смятам, че би следвало с помощта на съсловната организация, министерството и компетентните органи да се подпомогне всяка аптека, която има затруднения по въвеждането на аптечния софтуер“, обясни председателят на здравната комисия. По думите й обаче няма правен механизъм за персонално финансово подпомагане на затруднени аптеки.

Дариткова очаква, че през март ще се вземе решение за модела за здравна реформа.

Към момента ГЕРБ нямат политическо решение по отношение на Концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Според нея документът би следвало да се подложи на широко обществено обсъждане, да се чуят всички мнения и чак тогава да се вземе решение в контекста на програмата, която изпълнява правителството.

„Проблемът е изключително важен. Би следвало да се постигне консенсус не само в рамките на управляващата коалиция, но и постигане на обществен консенсус по темата, за да може стъпките, които се очертаят, да бъдат следвани дългосрочно. Проблемът наистина трябва да намери своето решение в конкретни мерки. Имаме позитивни решения в тази насока, но цялостното усещане на обществото за успешна интеграция все още го няма“.