Ужас! 11 кучета бяха отровени на улица до детска градина в кюстендилско село

Кметът Пламен Илиев
  • Децата от ДГ “Първи юни” няма да бъдат пускани извън сградата през седмицата, каза кметът на Соволяно Пламен Илиев

  • От труповете на животните 6 са домашни, 5 са бездомни, има и една умряла котка, резултатите за отровата се очакват вторник-сряда

 

Трупове на кучета осеяха улица в кюстендилско село, досущ като от някой филм на ужасите. Притеснени жители на Соволяно подали сигнал в РУ-Кюстендил, че на ул. „Младост” в населеното място хората се натъкнали на телата на измрели кучета, дори и на 1 котка. Предполагат, че са отровени целенасочено в рамките на един ден, след като някой е минал по улицата и им е подхвърлил стръв, която е съдържала отрова, са оживените коментари в селото. Дежурна следствено-оперативна група е извършила оглед на място. Започнато е досъдебно производство по случая, уведомен е дежурен прокурор.

Детската градина в селото

“Броят на мъртвите кучета е 11, всичките от тази улица. На нея се намира и ДГ “Първи юни”, което определено ни притесни относно децата. Децата не бяха допускани извън сградата с цел безопасност и спокойствие на родителите и на всички. Такава ще бъде ситуацията и през следващата седмица. Решението го взехме с директора на детското заведение Даниела Виткова. Постепенно в селото спокойствието се завръща, тъй като през почивните дни трупове на кучета не са открити. От отровените 6 са домашни, 5 са бездомни и една умряла котка. Направени са проби от домашното съдържание и черен дроб, въпреки че е разложен, и са пратени за изследване. Очакваме вторник-сряда да стане ясно каква е отровата”, каза кметът на селото Пламен Илиев, който е и ветеринарен лекар.

Екип на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” извърши оглед в населеното място, за да се провери дали има още разпръсната отрова и тя да бъде третирана, а специализирана фирма направи дезинфекция на двора на детската градина.