• Стотици извиха най-кръшните и дълги хори в центъра на гоцеделчевското село

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова за втора поредна година бе гост на традиционния празник на виното в село Делчево. Празникът се организира от община Гоце Делчев вече 15 години и е посветен на Трифон Зарезан.

Празникът започна с лекция на председателя на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски, както и с традиционния конкурс за най-добър винопроизводител и производител на ракия. Тази година в конкурса участваха производители на вино и ракия от България, Гърция, Македония и Холандия. По време на кулминацията на празника бе извършено традиционното зарязване на лозята в местността Баира. В него заедно с кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

На събитието присъстваха още народният представител Богдан Боцев, заместник-председателят на БСП Деница Златева, председателят на Общински съвет – Гоце Делчев Ангел Гераксиев, заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев, общински съветници и гости от съседна Гърция. След това на площада в Делчево започна и празничната програма, която откриха атрактивните бабугери от село Мосомище. В своето приветствие кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов благодари на вицепрезидента Илияна Йотова, че втора поредна година присъства на този чудесен празник.

“Община Гоце Делчев е пример за това как европейските средства могат да служат за доброто на хората, а не само да се „усвояват“. Благодарение на грижата на общината, на трансграничните проекти, на трудолюбието и енергията на своите шейсетина жители село Делчево днес е притегателен център не само за родните, но и чуждите туристи“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова в своето приветствие подчерта, че с усилията на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов има изградена качествена инфраструктура и път до селото. „Това е залог за развитие на туризма“, отбеляза вицепрезидентът. „Вие сте пример за това как се пазят традициите и се предават на поколенията. Желая ви здрава и плодородна година“, обърна се Илияна Йотова към събралите се на площада на Делчево множество хора. След това тя награди победителите в различните 6 категории за най-добър производител на вино и ракия. Празничната програма на площада в село Делчево продължи с мъжките фолклорни групи от селата Мосомище и Абланица, женска певческа група с. Мосомище и мъжка фолклорна група „Голешовски фантове“.