Играй и спечели: Моята любима забележителност в Югозападна България: Деница Мичова: Параклисът „Св. Илия“ в Скрино е идеално място за отдих и почивка, обграден е от вековна гора

Деница Мичова от Скрино е поредният ни участник в играта за любими забележителности от Югозападна България. Тя представи едно от светите места в Скрино – параклиса „Св. Илия“. Ето какво написа за това забележително място Деница Мичова:

„Параклисът се намира в покрайнините на с. Скрино. Живителна радост изпълва сърцето ми от факта, че съм израснала в това райско и свято кътче, в което е роден св. Иван Рилски – Чудотворец. Селото е истинска културна и антична забележителност. Истинска любителка съм на забележителностите и красивата природа в нашата страна, но най-любимите ми се намират точно тук, в моето селце.

Оброкът „Св. Илия“ се намира южно от селото вляво на пътя за Руенския манастир. Разположен е в местността Св. Илия, обграден от хубава и вековна гора. Идеално място за отдих и спокойствие. Мястото е предпочитано от множество туристи, които са любители на красиви места.

Параклисът носи името на св. пророк Илия, който е известен със своите чудодейни дела. На това свято място се провежда всяка година традиционният курбан за Илинден, на който се раздава курбан за здраве. Духът на светеца събира млади и стари, познати и непознати”, написа Деница.