Дупничанинът Даниел Александров гази на тепиха в Загреб за злато, Кирил Милов се окичи със среброто

Назарян, Милов, Александров, Методиев, Айк и Георгиев (отляво надясно)
  • Спортист номер 1 на Кюстендил за 2018 г. Милослав Методиев грабна бронза при най-тежките, Августин Спасов бе спрян от италианец

 

Трима борци от Югозапада завоюваха отличия на Гран при в Загреб. Даниел Александров, Кирил Милов и Милослав Методиев бяха част от националния ни тим, воден от Армен Назарян, и показаха класа на тепиха.

С титлата в кат. до 82 кг ликува дупничанинът Дани Александров, който на финала срази с 8:7 турчина Емрах Кус, който пък е сребърен медалист от последното световно. По пътя към златното отличие Александров постигна три победи. Първо се справи с хърватина Кадро Кодрич с 9:3, после надви унгареца Даниел Толар с 10:0, а на полуфиналите съперникът му от Грузия Айвенго Рикадзе реши да не излезе.

Още един дупничанин стигна до финала на престижната надпревара, но се окичи със среброто. При 97-килограмовите Кирил Милов не успя да се противопостави на руснака Иля Борисов и отстъпи с 0:9. Световният вицешампион също регистрира три успеха. На старта Милов прегази шведа Понтус Лунд с 10:1, после и унгареца Золт Тоероек с 9:0, а на полуфиналите и узбека Тургиев с 3:1.

При тежките до 130 кг състезателят на кюстендилския клуб “Васил и Георги Илиеви” Милослав Методиев се окичи с бронзовото отличие след 5:1 срещу хърватина Марко Косевич. В първата среща Спортист номер 1 на Кюстендил за 2018 г. отстъпи на Оскар Маврик (Норвегия) – 2:3, който стигна финала и му даде втори шанс, който националът не изпусна. Другото кюстендилско участие бе при 60-килограмовите, където Августин Спасов претърпя поражение от италианеца Джапоко Сандрос с 8:10. В следващия кръг съперникът му загуби и Спасов приключи участие. С бронзов медал си тръгна и Айк Мнацаканян в категория до 72 кг. В малкия финал за отличието натурализираният у нас арменец срази турчина Ченгиз Арслан, световен шампион до 23 г., с 3:1.  Гран при на Загреб по класическа борба е рейтингово и носи точки за световната ранглиста. Шампионите си тръгнаха с чекове за 800 евро, сребърните медалисти с 400 евро, а бронзовите – с по 200 евро.

Българският отбор бе воден от старши треньора Армен Назарян и неговия помощник Илиян Георгиев.