Епископ Поликарп раздава бурканчета мед на вярващи в Самоков

Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Самоков и отслужи празнична литургия в митрополитския храм „Успение на св. Богородица“, чийто северен престол е посветен на св. Харалампий.

В богослужението участие взеха ик. Михаил Колев, предстоятел на храма, и архиерейски наместник на Самоковска духовна околия ик. Емилиян Христов и свещеник Емилиян Дамянов от Самоков, свещеник Костадин Тренев от София и йеродякон Вартоломей. Участваха и четирима дякони: Георги Читалов, Георги Марков, Лука Китин и Димитър Николов. Певческо участие взе Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия. Празникът събра десетки самоковци, сред които кметът на Самоков Владимир Георгиев, председателят на пчеларите в града Йордан Йорданов и др. общински служители. Викарният епископ преподаде на многобройните християни архипастирския благослов на Негово светейшество, Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и поздрави предстоятеля на храма иконом Михаил Колев.

В знак на почит и уважение отец Михаил поздрави с прекрасни слова еп. Поликарп от името на църковното настоятелство и храмовото свещенство. В края на богослужението, заедно с нафората, епископът раздаде на присъстващите по едно малко бурканче с мед, подготвено от църковното настоятелство. След литургията епископ Поликарп заедно с духовниците разгледаха сградата на архиерейското наместничество, която се намира в двора на църквата, и даде своите препоръки и пожелания за нейното устройване.

Владиката посети още близкия храм „Св. Николай“, който е изключителен по своята архитектура и иконопис и който след дълги години отвори врати за енорийски живот.