Министър Желязков: Ще изясним какво точно сондират работници по отсечката между Крупник и Кресна, още не е обявена поръчка

Росен Желязков
  • Инженерното съоръжение не е причина за инцидента при Дамяница, ще се изследва дали сигналната техника е трябвало да функционира, или не

 

Държавата все още не е открила процедура и не е във фаза на открита обществена поръчка за отсечката от магистрала „Струма”, обект на разследване. Това коментира транспортният министър Росен Желязков. Проверка показа по-рано, че работата по участък на АМ „Струма” е започнала, преди да е избран изпълнител. По думите му при липсата на открита процедура не може да се говори за „конкурентно предимство”. Той обеща обаче да се изясни какво точно сондират работници по отсечката.

В същото време от АПИ излязоха с официална позиция по темата, в която се казва: „Агенция „Пътна инфраструктура“ не е възлагала изпълнението на никакви дейности по трасето на лот 3.2 от АМ „Струма“ – между Крупник и Кресна, свързани с извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или на каквото и да било друго. АПИ е категорично против свързването й с дейности, които не са възлагани и изпълнявани от нея. Още повече че чрез тях се правят внушения, че стартираните през миналата година две тръжни процедури за двата участъка на лот 3.2 за избор на изпълнители са опорочени. Към момента няма избрани изпълнители и сключени договори, въз основа на които да бъдат извършвани строителни дейности по бъдещото трасе на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле”.

Кадър от верижната катастрофа с десетки ранени и една жертва при Дамяница

Желязков даде коментар и по темата дали лошо свършена работа на ремонтирания участък на АМ „Струма” може да е причина за жестоката верижна катастрофа, която отне човешки живот, а 14 души бяха ранени. „Изключително съжалявам за инцидента. Самата инфраструктура благоприятства намаляването на пътнотранспортните произшествия. Представете си, ако не беше магистрала, а двупосочен път, какво щеше да стане“. „Инженерното съоръжение не е причина за инцидента. Ще се изследва дали сигналната техника е трябвало да функционира, или не. Ако има вина, тя се вменява на човек, тя не може да бъде вменена на съоръжение. Според последните изследвания над 95% от инцидентите в света се дължат на човешки грешки. Тук въпросът е дали имаме 5% извън волята на хората, или е човешка грешка – може да е на участник в инцидента или на тези, които не са участвали в него”, каза още той.

Транспортният министър коментира и проблема с липсата на обществен транспорт в малките населени места, заради което започнаха протести. Желязков обяви, че държавата отпуска немалка субсидия, с която да се компенсират фирмите за нерентабилните линии, но разпределението на средствата зависи от кметовете. Проверка показала, че голяма част от субсидията остава в градовете, където има достатъчно пътници. „Малка част от сумите отиват по предназначение и затова ще се търси смяна на модела”, уточни министърът.