Играй и спечели: Моята любима забележителност в Югозападна България: Мария Предой: “Цари Мали град” ме зарежда с енергия, със семейството ми обичаме да се разхождаме из крепостта

Мария Предой е поредният участник в играта на вестник „Вяра” – „Моята любима забележителност в Югозападна България”. Победителят в играта ще бъде избран чрез томбола и ще има възможност да спечели страхотна награда. Ето какво разказа Мария за своята любима забележителност:

„Любима забележителност на мен и семейството ми е местността Цари Мали град. “Цари Мали град”, което се предполага, че означава “Малък Цариград”, е късноантична римска крепост и укрепено селище в Югозападна България. Разположен на хълма Св. Спас в планината Верила, над село Белчин. Културно-историческият комплекс „Цари Мали град“ е археологически проучен в периода 2007-2010 година и открит официално на 18 юли 2013 година.

Той включва средновековната църква “Света Петка”; музейна сграда и под нея късноантичната крепост с експозиции като бит и поминък през късната античност, керамика, нумизматика, военния живот на римляните. Включва също зона за отдих – атракционен парк.
Античната крепост “Цари Мали град” с църковен ансамбъл и оброк е обявена за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс, където е бил оброкът и каменният кръст за “Св. Спас”, почитан 50-те години на 20-и в., една средновековна църква и останките на два раннохристиянски храма, а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти на 1700 християнски култ на едно място.

Това е място с много далечна и дълбока история. Обичаме да ходим там, да се разхождаме и да дишаме чистия въздух през пътеките до крепостта. Уникално по рода си местенце, даващо спокойствие и енергия.

Като си там, сякаш се връщаш в тогавашното време на истинското му съществуване.

Препоръчвам на всеки, който не е ходил, да го посети, няма да съжалява.

Обиколи страната, за да я обикнеш – България, това си ти!”, пише Мария.