Масово отсичане на дървета в жк „Бистрица” хвърли дупничани в смут

  • Общината твърди, че дърветата са опасни

  • Кой ги направи опасни?

 

Масовото отсичане на дървета в най-големия жилищен квартал в града – „Бистрица”, озадачи дупничани. Работници на община Дупница  премахнаха 7-8 дървета от градинката пред блок 57 и това разбуни  живеещите наоколо.

Отрязването на дърветата

Жител на квартала сигнализирал за проблема с жалба.

„Сигнализирам за проблем, касаещ живота и здравето на хората, сигнал, който съм подал и към община Дупница на 27.12.2018 г., но отговор или действия не са последвали по отношение на опасни дървета.”
След това изпратил писмо до Министерството на околната среда и водите в София с копия до РИОСВ – гр. Перник и Областната администрация в Кюстендил.


„Пред бл.57 в жк „Бистрица” в гр. Дупница, на няколко метра от последната автобусна спирка на автобусните линии 3 и 4, има прекрасни дървета, в два реда, които неколкократно бяха компрометирани от ремонтни дейности (по проект за облагородяване), поради незнание от страна на фирмите, извършващи ремонта, и безхаберие на контролиращи звена от общината. Първоначално, при полагане на кабел на „Виваком”, имаше изкопни дейности между блока и единия ред от дърветата, като бяха прерязвани корени”, се казва в част от жалбата на дупничанина.

Жалбата на дупничанин относно опасните дървета

Както е известно, в жк „Бистрица” бяха реализирани два проекта. Единият от тях бе за подмяна на водопровод и канализация, а другият е за изграждането на нова инфраструктура в най-многолюдния квартал.
И за двата проекта има фирми, отговарящи за строителния надзор. Именно те са основното и главно звено, което следи за коректно и правилно изпълнение на дадените проекти и сега те ще трябва да отговарят за изрязаните коренови системи на дърветата.
„Вяра” потърси за коментар община Дупница, откъдето заявиха, че чакат писмено обяснение и становище от фирмите за строителен надзор…

Подробности в печатното издание