На вниманието на прокуратурата: Вандали посегнаха на останките от старата църква “Света Троица“ в Баланово

Останките от старата църква “Света Троица“ в Баланово
  • Директорът на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска:

  • Не сме издавали разрешително за разкопки

  • Пиарът на общината Христо Апостолов: Вероятно става въпрос за иманярство, хората да звънят на тел. 112

 

Вандали са съсипали останките от старата църква “Света Троица“ в дупнишкото село Баланово. За проблема бе алармирано с анонимно писмо до в. „Вяра”, под което стои подпис „христолюбив балановец”. Обезпокоеният заради посегателството изпрати и снимки на разкопаното място.

Анелия Геренска

„Вандали посегнаха на историческо светилище – църквата “Света Троица“, находяща се в землището на с. Баланово. Църквата се намира в историческото селище Делибалта, в превод от турски „остра секира”. От основите на църквата, която иманярите антихристи са превърнали в руини, е видно, че става въпрос за кръстокуполна църква.

Уникалното на църквата според отец Георги Паликарски е, че в Дупнишкия регион няма като стил такова строителство и най-вероятно е от 3.-4. век от н.е. Легендата, че селището е историческо, се потвърди, когато през 60-те години на миналия век местността бе терасирана и засаден черешов масив и бяха намерени много артефакти. Все още в училищния двор на селото се намират керамични делви и амфори”, гласи  част от писмото. Авторите му, макар и анонимни, питат:

Христо Апостолов

„Направени ли са необходимите консултации и съгласуване със специалисти археолози, в резултат на които да е получено разрешение за извършване на съответните археологически разкопки от надлежно оправомощен орган към Минстерството на културата, предвид факта, че останките от разкопаната църква са част от културното ни наследство?

Има ли изготвени и заверени проекти за възстановяване на църквата, или за какъвто и да било вид законово одобрена дейност, която предполага разкопаването и отстраняването на църковните основи, или става въпрос за иманярство?”

Факсимиле от писмото

В писмото се пита още вярно ли е, че разкопките се извършват от лица, наети от кметството в Баланово по програма за временна заетост? Както и ще се самосезира ли прокуратурата и ще възложи ли на компетентните органи да издирят вандалите, за да им се потърси наказателна отговорност от правосъдието?

За коментари потърсихме говорителя на община Дупница Христо Апостолов и директора на Общинския исторически музей Анелия Геренска. И двамата бяха категорични, че разрешително…

Подробности в печатното издание