Моменти от откриването на лабораторията

10 000 лв. са инвестирани в соларната лаборатория, изградена в Професионалната гимназия в Бобов дол (бившия минен техникум), съобщиха от общинската администрация. Лабораторията бе открита от кмета на общината Елза Величкова, Деница Петрова – ръководител на екипа от „Грийнпийс” -България, изготвил проекта, и инж. Колю Орешков, представител на сдружение „Център за енергийни решения”. „Дори и най-малкото нещо, което се направи в Бобов дол, е добре дошло за общината. Ще направим всичко възможно за учебната 2019/2020 г. да има нов прием в училището”, каза кметът Величкова.

„Когато от „Грийнпийс”-България ми се обадиха с предложение да се реализира този проект, не повярвах. Помислих си, че това е телефонна измама, защото обикновено в България някой ти иска пари, а от тази организация дават на училището”, отбеляза директорката Татяна Костадинова.

Благодарение на соларната лаборатория учениците от професионалната гимназия освен придобиването на професия електротехник ще се обучават и в модул „Монтаж на фотоволтаични системи”. Това е специалност, която на територията на областите Кюстендил, Перник и Благоевград ще се изучава единствено в гимназията в Бобов дол. Учениците ще изучават новата професия с помощта на Колю Орешков, който е техният преподавател по специалността. По проекта е монтирана соларна система, която осигурява осветлението на цялото учебно заведение, обясниха от общината.

 

1 коментар

  1. Учителите повече от учениците.Дано поне се научат всички на съвременните методи за производство на ел.енергия.Да не си мислят ,че тока се добива само от изгарянето на кимуро.

Comments are closed.