Инвестират 10 000 лв. в соларната лаборатория на минния техникум в Бобов дол

 Моменти от откриването на лабораторията

10 000 лв. са инвестирани в соларната лаборатория, изградена в Професионалната гимназия в Бобов дол (бившия минен техникум), съобщиха от общинската администрация. Лабораторията бе открита от кмета на общината Елза Величкова, Деница Петрова – ръководител на екипа от „Грийнпийс” -България, изготвил проекта, и инж. Колю Орешков, представител на сдружение „Център за енергийни решения”. „Дори и най-малкото нещо, което се направи в Бобов дол, е добре дошло за общината. Ще направим всичко възможно за учебната 2019/2020 г. да има нов прием в училището”, каза кметът Величкова.

„Когато от „Грийнпийс”-България ми се обадиха с предложение да се реализира този проект, не повярвах. Помислих си, че това е телефонна измама, защото обикновено в България някой ти иска пари, а от тази организация дават на училището”, отбеляза директорката Татяна Костадинова.

Благодарение на соларната лаборатория учениците от професионалната гимназия освен придобиването на професия електротехник ще се обучават и в модул „Монтаж на фотоволтаични системи”. Това е специалност, която на територията на областите Кюстендил, Перник и Благоевград ще се изучава единствено в гимназията в Бобов дол. Учениците ще изучават новата професия с помощта на Колю Орешков, който е техният преподавател по специалността. По проекта е монтирана соларна система, която осигурява осветлението на цялото учебно заведение, обясниха от общината.