Лаура Кьовеши Снимка: БГНЕС

Лаура Кьовеши, бивш главен прокурор на румънската антикорупционна агенция, е призована да се яви на разпит като заподозряна в Секцията за разследване на престъпленията в съдебната система на Румъния, предаде БТА. Това станало в деня, в който тя би трябвало да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура, съобщават румънските вестници.

В родната й страна искат да я разпитат по дело, свързано с връщането от Индонезия на директор на Националния инвестиционен фонд, който през 2000 година е ощетил 300 000 вложители.

Кьовеши е извикана да се яви пред румънските прокурори утре. Тя каза, че е подала молба във Върховния съд за отлагане на разпита и нарече получаването на призовката „опит за спирането на участието й в процедурата по избор на европейски главен прокурор”. По думите й тя има шансове за поста и е кандидатът, класиран на първо място.

Кьовеши заяви пред Европа Еф Ем, че е призована като заподозряна в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.