Турция ще се нуждае от помощта на Русия след планираното американско военно изтегляне от Сирия. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган по време на разговори с руския си колега Владимир Путин в Сочи, информира ДПА. Ердоган, Путин и иранският президент Хасан Рохани обсъждат Сирия в черноморския курорт. “Много е важно да работим заедно при това ново развитие”, каза Ердоган. Турският лидер поиска руска помощ при използването на сирийското въздушно пространство над контролираните от Анкара територии в раздираната от война държава. Той намекна за координация с руската база “Хмеймим” в Северозападна Сирия.

Турция се опитва да създаде “зона за безопасност” до границата си със Сирия. Ердоган призова за координация с Русия по тази инициатива и поясни, че Анкара полага огромни усилия за предотвратяване на атаки в провинция Идлиб.

Путин каза от своя страна, цитиран от руски медии, че срещата може да придаде нов импулс за нормализиране на обстановката в Сирия.

Ердоган се оплака пред руския лидер, че САЩ оказват натиск върху Анкара във връзка с доставката на руски зенитно-ракетен комплекс С-400.

Рохани и Путин пък положително оцениха развитието на двустранните отношения.

По време на срещата с Рохани турският президент заяви, че Анкара е готова да създаде механизъм за търговия с Техеран. След двустранните срещи тримата лидери започнаха разговори за Сирия. Путин обяви, че е необходимо в скоро време да се сформира комисия за изготвяне на нова конституция. Президентът на Иран пък подчерта, че Вашингтон продължава да поддържа терористи в Ирак и Сирия.