Мария Петрова изпита кюстендилски гимнастички за   “Златна роза”, подариха й репродукция на Майстора

Картина на Майстора и кошници с кюстендилски сушени плодове от клуб "Велбъжд"
  • Била съм тук като дете, залата ми се струваше страшна, призна вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика

 

Трикратната световна шампионка Мария Петрова посети кюстендилската школа по художествена гимнастика “Велбъжд”. Вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика и президент на ЮЕГ проведе изпит на кюстендилски гимнастички за техническо ниво – “Златна роза”. В комисията с нея бяха още доц. Мария Гатева, преподавател в НСА, и Любомира Казанова, бронзова медалистка от ОИ в Рио 2016 с ансамбъла на България.

Гостите бяха посрещнати от създателката на школата по художествена гимнастика в града под Хисарлъка Райна Афионлиева, почетния президент на СКГ “Велбъжд” Блага Шишкова, председателя на клуба Валя Машова и треньорите в школата. Домакините подариха на гостите кошници с кюстендилски сушени плодове от Овощната градина на България, а Мария Петрова получи репродукция на картина на Майстора.

Няколко поколения талантливи гимнастички и треньори в снимка за спомен

“Признавам, изключително харесвам Мария Петрова. Тя е Мадона в световната художествена гимнастика и затова от името на клуба й подаряваме репродукция на картина на големия художник Владимир Димитров-Майстора. Картината има и послание на гърба – от Майстора и от името на клуба”, каза председателят на СКГ “Велбъжд” Валя Машова.

“Първо сме изключително трогнати от милото посрещане. Била съм тук като дете на състезание и залата и коридорите ми се струваха страшни. Участвали сме заедно с Валя. Горда съм и щастлива от присъствието на Райна Афионлиева. Тя много ми помагаше, като бях гимнастичка. Беше и моя треньорка на първото ми Световно първенство, отговаряше за мен, да ме подготвя. Тя е нашият талисман тук. Изпитът не е труден. Бъдете концентрирани за всяко упражнение. За нас е интересно да посетим школите по градове, да дойдем лично, да видим как се подготвят, какви са им проблемите. Благодарение на програмата за спортно-техническите нива “Златна роза” сме тук в Кюстендил. Връщам се тук след повече от 20 години и ми е много мило и приятно”. Не се притеснявайте, ако днес не го издържите, защото винаги има следващ шанс”, заяви пред гимнастичките от “Велбъжд” трикратната световна шампионка.

Въпреки успокоителните и стимулиращи думи от страна на Мария Петрова малки и големи гимнастички на клуба тръпнеха в очакване и надежди за предстоящите изпити.

“Добра работа за сила на гръбната мускулатура, техника с уреда и творчески задачи оставиха добро впечатление в изпитната комисия. Поздравяваме треньорите и децата за старанието, усилията и желанието за постигане на спортно съвършенство. Посещението ни в една от най- старите школи в град Кюстендил премина с много емоции, с мили спомени и приятни мигове. Кюстендил е град, дарил много шампионки и успешни треньори на България”, споделиха трите изпитващи специалистки.

“Златна роза” е разработена от БФХГ с цел да уеднакви движенията на децата от ранна детска възраст. “Ние искаме базата, основата, телодържанието, красотата на ръцете, оптегнатостта на падьомите, фината и елегантната стойка да я разучават и да я знаят още от малки. След това да знаят как да докосват уреда, как да работят с него”, казаха още от комисията.

Изпитите преминаха пред опитния поглед на известния специалист Райна Афионлиева, която изказа задоволство от начинанието и даде препоръка за изготвянето и на единна методика за работа с подрастващите.