Венцислав Иванов спечели конкурс за най-добро червено вино в Копиловци

  • 2-годишният Деян наръси лозята с пепел, а Хрисия поля със светената вода да не падат градушки

 

Празникът на виното бе отбелязан и в НЧ „Пробуда – 1919” в село Копиловци. Участниците в празника нарекоха: Тази година да е по-медоносна от пчела. Да отрупа нивите и градините с едри плодове. Да са ни пълни бъчвите с руйно вино и люта ракия.

Кременка и Мария разказаха интересни факти за празника, а Валентин Георгиев се превъплъти в ролята на Трифон и благослови: „Колко капки вино, толкова товара грозде”. Жените от кюстендилското село опекоха погачи и наточиха вино в бъклиците. Някои от присъстващите си наляха и светена вода от църквата „Свети Димитър”.

Хората от Копиловци се обърнаха към изгрева на слънцето, прекръстиха се 3 пъти и зарязаха асмата. За ритуала бяха направени 3 венеца – първия венец поставиха на домашната икона да носи здраве и да закриля домовете им. Втория венец поставиха на входната вратата да има берекет, да прелива през прагове. Третия венец поставиха на калпака на Трифон да е жив и здрав. 2-годишният Деян наръси с пепел навсякъде да се рои гроздето и плодовете по градините. Хрисия пък наръси от светената вода да не падат градушки, мана да не хваща гроздето. Християна почерпи от хляба Трифон. Андреа и Яница поздравиха Трифон със стихове и го почерпиха от виното, за да бъде щедър и благосклонен през годината.

Бе проведен и конкурс за червено вино. Журито определи първо място за Венцислав Симеонов Иванов, второ за Кирил Василев, а на трето – Йордан Зефиров. Всички участници в конкурса получиха награди. Празникът продължи с хора и народна музика, изпълнена от Красимир Кирилов.