Нови 3 случая на морбили регистрираха в Пиринско

Д-р Мария Радойкова
  • Настаниха в инфекциозна болница 9-месечно бебе от с. Костенец с клинична картина на морбили

 

Нови 3 случая на морбили при деца на възраст 1 г., 2 г. и 3 г. са регистрирани от РЗИ-Благоевград. Два от случаите са от Разлог и един – от Добринище, където е заболяло 2-годишно дете. Всички заболели са осъществили контакт с болен от морбили. Две от децата са хоспитализирани в МБАЛ – Гоце Делчев и едно в УМБАЛ “Св. Анна” – гр. София. „Добро е състоянието на двете деца с морбилна инфекция, които са настанени в МБАЛ – Гоце Делчев”, съобщи директорът на болницата д-р Мария Радойкова. Тя допълни, че те ще бъдат изписани днес. Д-р Радойкова каза още, че до този момент няма констатирани проблеми и новонастанени лица, при които да е установено заболяването.

Децата не са имунизирани срещу заболяването поради ненавършена възраст или отказ на родителите. Взети са клинични проби за лабораторни изследвания, които са изпратени в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Очакват се резултати.


Д-р Веселка Мончева

24 са потвърдените случаи на заболели от морбили в област Благоевград, съобщи д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград

Столичната здравна инспекция пък съобщава за два случая на морбили. Касае се за майка на 19 г. и детето й на 2 г. от кв. „Христо Ботев”, гр. София. И майката, и детето са хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград, съобщиха от здравното министерство.

РЗИ-Софийска област съобщава за 9-месечно бебе от с. Костенец с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница-София. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. „Христо Ботев”.

Към днешна дата Министерството на здравеопазването е информирано за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили. МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.