„Нашествие от терористи“ в Босна и Херцеговина

Босненският специалист по сигурността Джевад Галиашевич заяви, че в Босна и Херцеговина са пристигнали членове на „Ал Кайда“ и на „Ислямска държава“ и това не е мигрантска вълна, а „един вид терористично нашествие срещу Босна и Херцеговина“, предаде „Танюг”, цитирана от БТА.

По повод информацията на босненската Служба за работа с чужденци, че от началото на годината сред установените мигранти е имало петима афганистанци, свързани с терористична дейност, Галиашевич подчерта, че заплахата е много по-голяма, отколкото изглежда.

„Тук има много лица с фалшива самоличност“, каза експертът. И припомни, че през Босна и Херцеговина са минали 30 000 души, които не са точно идентифицирани и няма данни за тях от други служби.

„Службата за работа с чужденци напълно се провали. Начинът на влизане на тези хора в Босна и Херцеговина без достоверна документация не трябваше да се допуска. Нарушен бе законът за чужденците, който определя кога и при какви условия и с каква идентификация на документи те могат да влязат в страната. Имате хора, които влизат в страната с по няколко мобилни телефона, банкови карти, а нямат лични карти и паспорти от родната си страна“, каза Галиашевич.

„В момента имаме хора, представляващи голям източник на опасност и които са нови мисионери. Много от тях ще се скрият и ще останат тук. Тяхната цел не е тази, която обявяват публично, не е да стигнат до ЕС. Такава е целта на някои от тях, но мнозина ще останат тук. Имаме сериозни проблеми, Службата за работа с чужденци е направила сериозни грешки и пропуски“, посочи Галиашевич.

Той подчерта, че в Босна и Херцеговина няма нито една сериозна институция, която може да следи тези хора и да се опита да ги върне в обществото.