Парламентът прие правилата за избор на нов състав на ЦИК

  • ЦИК: Смяната на състава, както и на изборните правила, няма да попречи на организацията на вота

 

Парламентът прие днес процедурните правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това стана без разисквания и в отсъствието на депутатите от БСП, които първи предложиха смяната на комисията.

Данаил Кирилов призова изборът да не се превръща в част от предизборната кампания: “Надявам се тази процедура да бъде осъществена стриктно, без да се злоупотребява с права, без да се ескалират конфликти и напрежение и без да се използва процедурата като елемент на предизборната кампания”.

Съгласно приетите текстове предложенията за членове могат да се правят от парламентарни групи, от неправителствени организации чрез народни представители, от партии и коалиции, които нямат депутати в нашия парламент, но имат членове на Европейския парламент. Изслушването ще е публично. Кирилов поиска в него да участват всички кандидати, което означава не само четиримата, избирани пряко от парламента, но и останалите 14, които трябва да бъдат назначени от президента. Изборът е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата Централна избирателна комисия. От края на миналата година Централната избирателна комисия в този си състав подготвя провеждането на изборите за евродепутати, увериха говорителите на комисията. Според тях смяната на състава й, както и на изборните правила, няма да попречи на организацията на вота.  Предложението за нов състав на ЦИК първоначално беше отхвърлено, но след намеса на премиера Бойко Борисов управляващите преосмислиха позицията си.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отбеляза: “Опозицията не е в пленарната зала, макар тази процедура неминуемо да е свързана и с реакциите на опозицията. Отсъствието отразява според мен отношението и целта на публичната атака по отношение на процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия“. Кирилов призова изборът на нова ЦИК да не се превръща в част от предизборната кампания.

 

 

 

 

Източник: bnr.bg