Ученици от дупнишкото СУ „Св. Паисий Хилендарски“ грабнаха награди от конкурс за театър на испански

Дупнишките средношколци спечелиха куп награди от конкурс.
  • Деветокласникът Цветомир Павлов с отличие за главна мъжка роля

  • Преподавателката Ана Хуанас Агилар удостоена с приз за най-добра режисура

 

Възпитаници на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница грабнаха награди от 20-ия национален конкурс за ученически театър на испански език, провел се на 22 и 23 февруари в театъра на НАТФИЗ.

„Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – град Дупница представиха пиесата La insula de Barataria от Алехандро Касона. Техни ръководители са Ана Хуанас Агилар и Донка Тодорова. Учениците ни се съревноваваха с техни връстници от езиковите гимназии с изучаване на испански език като първи чужд език, включени в междуправителственото споразумение на образователните министерства на Република България и Кралство Испания. Голямата награда за главна мъжка роля грабна Цветомир Павлов от 9-и клас. Ана Хуанас Агилар бе отличена с приз за най-добра режисура. Грамоти получиха всички участници в пиесата и техните ръководители. Училището ни попълни витрината с купите, донесени след награждаването”, съобщиха от учебното заведение.
Подготовката за пиесата започнала още в началото на учебната 2018/2019 година. С много ентусиазъм и страст работили Ванина Станимирова от 10-и клас, Цветомир Павлов, Ралица Маврова, Бойчо Кечеджиев, Катерина Цикловска, Драгомир Десподов, Венета Владкова и Даниела Грозданова от 9-и клас. „Репетираха в училището, показаха таланта си и на сцената на Драматичен театър „Невена Коканова“ – гр. Дупница. Рисуваха, правиха декори, забавляваха си и увлякоха родители, учители и съученици. Доказаха, че талантът, трудът и желанието да учиш се възнаграждават. На конкурса показаха завидно владеене на испански език, театрално майсторство и заслужено спечелиха бурни овации и много приятели”, отбелязват от ръководството на школото.

Конкурсът, донесъл поредния успех на дупнишкото училище, е бил открит от Н.Пр. Хосе Луис Тапия, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. С поздравления към участниците се обърнали Сесар Аха Мариньо – съветник по въпросите на образованието към Испанското посолство, и Веселина Ганева – държавен експерт по образованието в МОН. Гости на националния конкурс бяха представители на Образователния отдел към Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес”-София, Министерството на образованието и науката.