Изкуствено раздуханият конфликт за паметника на Невена Коканова може да провали и едната, и другата инициатива

Общественикът и директорът на Дупнишкия театър изясняват помежду си идеите за паметници на Невена Коканова.
  • За големия талант на Невена Коканова, броят на паметниците е без значение

  • Директорът на дупнишкия театър Валентин Балабанов: Не съм откраднал идеята за паметник на Невена Коканова

Едното предложение няма нищо общо с другото и не виждам драма, коментира общественикът Николай Табаков

Директорът на дупнишкия театър свика пресконференция, за да оповести, че не е откраднал идеята за паметник на Невена Коканова в Дупница. Той е категоричен, че има съвпадение на предложения, но не е копирал общественика Николай Табаков. Както е известно, художникът обяви идеята си преди няколко седмици, когато разказа и как възнамерява да събере средства за осъществяването й. Той дори започна набирането им с ателие за правене на цветни лампи, с които е известен в цялата страна.

Валентин Балабанов

„Не желая да бъда забъркван в никакви интриги, било то междуличностни или политически. Нямам никакви такива амбиции. Единствените ми амбиции са да подобря работата на театъра, нищо друго. Мен лично не ме засяга кой какво мисли за мен като личност, а ме интересува да мога да направя нещо за този театър. Имам желание да направим бюст-паметник на Невена Коканова във фоайето на театъра. Поздравявам г-н Табаков за идеята му, но не съм я откраднал от него. Едното няма нищо общо с другото. Не смятам, че съм крадец, защото паметници се правят от хиляди години. След публикации в медийното пространство хора ме питат защо съм откраднал идеята на Николай Табаков. Аз не съм го направил, а и не смятам, че човек може да има авторство върху една такава прекрасна идея”, каза директорът на дупнишкия театър Валентин Балабанов.
По думите му идеята за издигането на бюст-паметник в сградата на културната институция в момента е „само на етап приказки”. Той изрази опасения, че заради подобни инсинуации накрая нито една от двете идеи няма да се осъществи и в Дупница може и да няма паметник на Невена Коканова.

Николай Табаков

„Най-после общината се зае да направи ремонт на театъра. А такъв не е правен от 30 години. В момента се правят гримьорните, ще оправим и сцената. Решихме, че входът, който прилича на зандан, трябва да бъде направен по-приятен. И като идват хората, да видят, че това е културен институт. Искам да направя мястото център на културата в Дупница. Затова смятам, че именно там е мястото на бюст-паметник на Невена Коканова. Идеите наистина са различни. Представям си, че паметникът й ще бъде в цял ръст, а в нашето фоайе ще бъде по-малък бюст-паметник, който ще се намира, където сега е касата. Кметът обяви за тази идея и тогава започнаха публикациите в медиите. Аз не съм казал за нея по-рано, защото не бях сигурен дали от общината ще отпуснат парите за ремонта”, каза още директорът.

Бюст-паметникът на великата българска актриса трябва да бъде поставен на мястото на касата.

Той допълни, че иска фоайето да бъде направено като изложбена зала и да има картини по стените. Валентин Балабанов чака отговор от общината и дали ще бъдат отпуснати пари на театъра за нова постановка. Идеята е тя да бъде реализирана през месец май, когато се навършват 125 години от първото представление в Дупница. Директорът разкри,

Подробности в печатното издание