Букурещ се опитва да препъне Кьовеши на решаващия етап от битката й за прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши
  • “Демократична България” призова Борисов да не се страхува и да я подкрепи

 

Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция и настоящ кандидат за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще бъде извикана на ново изслушване в Отдела за разследване на магистратите по дело, в което е заподозряна във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване, съобщава румънският информационен сайт “Зиаре”, цитиран от БТА.
Сайтът отбелязва, че изслушването ще бъде точно на 7 март, когато се очаква Брюксел да реши какви ще бъдат следващите етапи от процедурата за избор на европейски главен прокурор.
“Научих първо от пресата, после получих и официално призовката за 7 март”, потвърди Кьовеши пред “Зиаре”.
Делото срещу Кьовеши се базира на жалба на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.
Предишното изслушване на Кьовеши беше на 15 февруари, когато тя трябваше да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по селекция на бъдещия главен прокурор на Европейската прокуратура. Тя събра най-много гласове след изслушването в две комисии на Европейския парламент.
“Зиаре” отбелязва, че следващото изслушване на 7 март съвпада с важна среща в Брюксел във връзка с кандидатурата на Кьовеши. Тогава председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще представи резултата от вота пред Конференцията на председателите, включваща председателя на ЕП и лидерите на политическите групи.
Конференцията на председателите ще реши следващите етапи от процеса на определяне на главния прокурор на ЕС, посочва сайтът.
Румънското правителство лобира срещу кандидатурата на Кьовеши в Съвета на ЕС, където тя загуби първоначалното гласуване в полза на френския кандидат за главен прокурор на ЕС. Две комисии в Европейския парламент обаче гласуваха в подкрепа на Кьовеши и тя отново излезе на челно място, което я връща в надпреварата за поста. Окончателното решение ще бъде резултат на преговори между ЕП и Съвета на ЕС.
Кьовеши оглави румънската антикорупционна прокуратура от 2013 г. и успя да проведе редица успешни разследвания срещу високопоставени румънски политици, някои от които влязоха в затвора. Размахът на нейната дейност видимо обезпокои политическата върхушка и правителството на социалдемократите, дошло на власт през 2016 г., започна кампания както срещу антикорупционната дирекция, така и срещу ръководителката й Лаура Кьовеши, която в крайна сметка бе отстранена и срещу нея бяха заведени дела. “Демократична България” призова Борисов да подкрепи Кьовеши без страх
В четвъртък “Демократична България” призова премиера Бойко Борисов да заяви публична подкрепа за кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши. Коалицията казва, че Борисов трябва “да поеме лична отговорност за този ключов политически избор, като спре да се крие зад администрацията”.
“Господин Борисов следва да разбира, че един отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния. Страната ни има ясен интерес от избора на тази смела жена, доказала способността си да се бори с всички заболявания, от които страда и нашата собствена държавност и заради които европейската ни перспектива е под все по-сериозен риск”, се казва в позицията на “Демократична България”.
Коалицията смята, че ако Борисов не смее или не може да защити националния ни интерес от избора на Кьовеши, то е “крайно време да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес”.
“Демократична България” иска от премиера да обяви какви инструкции са дадени за гласуването в Съвета на ЕС. ДСБ, “Да, България” и “Зелените” смятат, че само така може да се отговори на информацията в медиите, че българският посланик в ЕС е гласувал против Кьовеши.

 

 

Източник: mediapool.bg