Жители на Петрич събират подписка за връщането на  отстранения архиерейски наместник поп Ангел Кочев

  • Кметът Димитър Бръчков изпрати отворено писмо до патриарх Неофит: Сред миряните зрее недоволство, какви са мотивите за смяната

 

Димитър Бръчков

Жители на община Петрич стартираха подписка в подкрепа на отец Ангел Кочев. Дългогодишният архиерейски наместник на Петричка духовна околия е сменен с решение на Неврокопска митрополияНа поста го наследява енорийският свещеник отец Павел. Това е вторият опит да бъде сменен отец Ангел Кочев. На Благовещение през 2014 г. отец Ангел Кочев освети къщата на баба Ванга на Рупите след дългогодишния й ремонт и тежки съдебни дела с нейни родственици.

Кметът Димитър Бръчков, народният представител Георги Динев, заместник областният управител Антоанета Янчева и председателят на Общинския съвет в южния град изпратиха отворено писмо до патриарх Неофит и до Светия синод, с което изразиха безпокойството си от решението на Неврокопска митрополия да смени от поста Ангел Кочев.
“Постъпват непрекъснато сигнали от миряните, които недоумяват какви точно са причините за отстраняването на отец Кочев и защо същите не се оповестяват открито. Ние също декларираме желанието си да разберем какво надделя при вземането на това решение”, пишат представителите на местната власт в Петрич.

Ето още какво пише в писмото, изпратено до патриарх Неофит:

Сред широката маса миряни в Петричка община зрее основателно недоволство и съмнение в богоугодната пригодност на наложеното решение за високото място на архиерейски наместник на Петричка духовна околия!

Църквата служи на хората, заради което като представители на общински и държавни институции подкрепяме искането на петричани – да бъде дадено нужното обяснение за отстраняването на отец Кочев, без това да се тълкува като вмешателство в делата на уважаваната от всички ни БПЦ! На територията на Петричка духовна околия започва събирането на подписи в подкрепа на отец Ангел Кочев, когото миряните припознават като достоен представител на Църквата и Бога, заради дългогодишното му уважително отношение към хората, разбирането му, смирението му, благочестието и мъдростта, с която говори. Отец Ангел учи невръстни и стари на непоклатимите устои на християнството и затова има уважението на миряните! За него семейството, добродетелността и състраданието са основополагащи в отношенията му с миряните! Той е пример! Умоляваме, Ваше Светейшество, да изпратите посочени от Вас хора, които на място да се срещнат с миряните от общината, да чуят какво имат те да кажат! Познавайки добре възгледите на християните в Петрич и общината, запазваме своето право да подкрепим техните бъдещи действия пред Светия синод, в случай че това писмо остане без последствие! От Неврокопската митрополия още не са излезли с официално становище за мотивите, които са в основата на това крайно решение. Очаква се това да стане много скоро.