С близо 28 млн. лв. ремонтират пътя Кюстендил-Дупница-Самоков

  • Стойността на договора за участъка между Клисура и Дупница е 11 691 391 лв.

  • За отсечката Клисура – Самоков стойността на договора е 16 295 816,60 лв.

 

С близо 28 млн. лв. ще бъдат ремонтирани 32 километра от пътя Кюстендил-Дупница-Клисура-Самоков. Средствата се осигуряват от оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР). Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на петъчния парламентарен контрол.

Питане към регионалния министър отправи народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска. Депутатът от Дупница постави като въпроси: кога ще бъдат стартирани строително-монтажните работи на пътя ІІ-62 Дупница – Самоков, осигурено ли е финансиране и на каква стойност е то. Чеканска попита и какви са сроковете за изпълнение на обекта.

„Пътят ІІ-62 Дупница – Самоков е основна пътна артерия по това направление, през него има интензивен и тежкотоварен трафик и затова е от огромно значение техническите характеристики на пътя да отговарят на съвременните изисквания за товароносимост и безопасност на движението. Същевременно пътят е в много лошо състояние и средствата по текущо поддържане вече не осигуряват трайно подобрение на компрометираните участъци“, посочи Радослава Чеканска.

От отговора на министър Аврамова стана ясно, че е осигурено финансиране за рехабилитация и реконструкция на второкласния път ІІ-62 о.п. Кюстендил – о.п. Дупница – Клисура – Самоков в участъците от км 42+263 до км 78+633. Общата им дължина е 32,5 км и попадат в областите София и Кюстендил. Пътят е разделен на два лота – Лот 27 „път II-62 Дупница – Клисура“ и Лот 28 „път II-62 Клисура – Самоков“. Една част от финансирането се осигури от Оперативна програма „Региони в растеж“, а друга – от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

За участъците са подписани договори за безвъзмездна финансова помощ от 18 февруари т.г. Стойността на договора за участъка между Клисура и Дупница е 11 691 391 лв. За отсечката Клисура – Самоков стойността на договора е 16 295 816,60 лв. Срокът на договорите за безвъзмездна финансова помощ е 24 месеца.

„Приключила е тръжната процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи“, подчерта министър Аврамова и обясни, че за Лот 27 има жалба в Комисията за защита на конкуренцията и се очаква нейното решение. За Лот 28 предстои подписване на договор с избрания изпълнител. С ремонта на път II-62 ще се подобри достъпът до гр. Самоков и курортния комплекс Боровец, което от своя страна ще стимулира развитието на туризма и бизнес средата в региона.

През март отварят ценовите оферти за пътя Рударци – Кладница

Министърът на регионалното развитие обеща в началото на строителния сезон да започне и ремонтът на пътя Рударци-Кладница край Перник. Жителите на двете села всеки ден пътуват до София на работа и в началото на годината заплашиха с протести и блокиране на пътищата заради лошия път и недомислено транспортно решение. В момента тече процедура за избор на изпълнител на строител на пътя Рударци-Кладница, каза Аврамова. Тя уточни, че към момента се разглеждат техническите оферти на участниците. В началото на март се предвижда да бъдат отворени и ценовите предложения на допуснатите кандидати. В случай че не се налага изискване на обосновки по предложените цени, ще бъде обявено решението за класиране на кандидатите. Ако то не бъде обжалвано, се очаква договорът с избрания изпълнител да бъде подписан в началото на април, каза Аврамова. За обекта има готов технически проект и е издадено разрешение за строеж, така че строителството може да започне след подписване на договорите с избраните изпълнители, уточни регионалният министър. По думите й индикативният срок за старта на строителството е средата или краят на април. За изпълнението на обекта е осигурено финансиране от републиканския бюджет. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е близо 7 млн. лв. с ДДС. Стойността на надзора е 98 760 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца от датата на съставяне и подписване на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво.