Михаела и Антонио спасиха 67-годишната баба Станка от горящата й къща в кюстендилското село Соволяно

Михаела и Антонио
  • Младите хора потушили пламъците, без да се замислят. Викове за помощ се чували от къщата

Михаела и Антонио не се определят като герои и смятат, че всеки на тяхно място ще постъпи по същия начин и ще се притече на помощ. 21-годишната Михаела Стоилова и 28-годишният Антонио Александров в края на миналата седмица, без да се колебаят, спасяват 67-годишната трудноподвижна Станка Терзийска от горящата й къща в кюстендилското село Соволяно.

Младата двойка тръгнала към Кюстендил, за да пазарува, когато от пътя видели пламъците от горящата къща и чули виковете на възрастната жена.

Баба Станка Терзийска- снимка Нова тв

Двамата успяват да потушат пламъците с голи ръце. „Антонио пръв видя пламъците и се втурна, без дори да се замисля, а аз го последвах. Сега даже не зная как съм успяла да прескоча оградата. Чух само викове – помощ, помощ, няма ли кой да ми помогне и това бе достатъчно, за да се притечем на помощ. Жената очаквано бе изпаднала в паника и аз се опитвах да я успокоявам. Беше трудноподвижна, подпираше се на едно бастунче и едва вървеше, но успях да я изведа от горящата къща. Приятелят ми взе една лейка от двора, кофи с вода и започнахме с общи усилия да гасим пламъците“, разказа 21-годишната Михаела, която по това време гостувала на семейството си в Соволяно.

Младото момиче обясни, че докато с приятеля й се опитвали да потушат пламъците, през улицата преминали не един и два автомобила, но никой не спрял да помогне.

„Ние не се определяме като герои. Смятаме, че всеки на наше място би трябвало да постъпи по този начин. Уви, друг не се притече на помощ на баба Станка. Добре че набързо потушихме пламъците, защото те бяха тръгнали към газовата бутилка, която се намираше в стаята на възрастната жена. Само секунди ни деляха от избухването“, каза още Михаела и допълни, че не се уплашила от случилото се. С Антонио просто трябвало да спасят един човешки живот. И те го правят – 67-годишната Станка е спасена, предотвратено е и цялостното опожаряване на къщата.

Пламъците в дома на баба Станка Терзийска са тръгнали от терасата в дома й. Прострените дрехи на балкона се увъртели от вятъра около лампата и се запалили. Оттам огънят обхванал и наредените в близост сухи дърва.

Подробности в печатното издание