Яна Маринова и Орлин Павлов водещи на спектакъла „Девойка Кюстендилска пролет“

Яна Маринова

Носителите на приза „БГ модна икона” за 2018 г. – актрисата Яна Маринова и певецът Орлин Павлов, ще бъдат водещи на 53-тия конкурс за избор на „Девойка Кюстендилска пролет 2019”, който ще се проведе на 16 март от 19,00 часа на пл. ”Велбъжд”. На сцената ще се качи и един от най-обичаните изпълнители, продуцентът и хитмейкър – Криско.

Журито на конкурса ще се състои от всички носителки на титлата „Кюстендилска пролет“ от създаването на конкурса до момента.

Момиче на публиката по традиция се избра чрез SMS гласуване. Всеки, който желае да подкрепи фаворитката си, може да го направи на кратък номер 1925 с текст: буква P и номера на момичето фаворит от 1 до 14. Гласуването е неограничено и ще продължи и по време на спектакъла. Цената на едно съобщение е 1,20 лв. с ДДС.

Победителката в “Девойка Кюстендилска пролет 2019” ще получи парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и момичето на публиката – по 850 лв. Община Кюстендил подарява на всички участнички официалните тоалети и обувки, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.

Традицията за тържествено посрещане на пролетта в Кюстендил датира от 1966 г. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Изборът се провежда в три кръга – официални тоалети, танцово дефиле и единствения по рода си в България тур с народни носии. Участничките, които ще дефилират тази година, са 14 на брой и са на възраст между 16 и 18 години.