3-ма роми от Кюстендил с присъди за оказана съпротива, употреба на сила срещу полицаи и хулиганство

Районната прокуратура в Кюстендил е постигнала осъдителна присъда спрямо трима мъже от ромски произход за оказана съпротива, употреба на сила срещу полицейски служители и хулиганство, съобщиха от прокуратурата. Тримата участвали в скандал между представители на две враждуващи ромски фамилии, известни като Гольовци и Ропотамци, възникнал на 13 август 2016 г. След снемане на обяснения и изясняване на случилото се пред ОД на МВР представителите на двете фамилии влезли в спор. Тримата подсъдими повели сформираната тълпа към входа на сградата.
Дежурните полицейски служители препречили пътя на агресивните мъже, но участниците в тълпата не се подчинили и започнали да употребяват спрямо органите на реда сила и заплашване, заканвали се на полицаите с убийство.
Използвани били и помощни средства – стоп-патрони, но и те не предизвикали ефект. Тримата подсъдими успели да преодолеят съпротивата и влезли във физическа саморазправа с някои от представителите на враждуващата фамилия. Сбили се с тях и хвърляли парчета от плочки към полицейските служители.
След приключило първоинстанционно съдебно производство състав на Окръжен съд-Кюстендил е признал за виновни Н.Н., Д.К. и Й.Д. за извършените от тях престъпления.
На Н.Н. е наложено наказание от три години и шест месеца “лишаване от свобода” при “общ” режим на изтърпяване. Д.К. е с три години “лишаване от свобода” при “общ” режим на изтърпяване. Подсъдимият Й.Д. ще изтърпява наложеното му наказание от четири години “лишаване от свобода” при “строг” режим. Осъдителната присъда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.