Уникален  скален орел в Рила планина над Дупница и село Бистрица – ново откритие на фондация „Природните чудеса на България”

Уникалният природен феномен скален орел в Рила планина над Дупница

Глава на птица, скален  орел, се издига над местността Оструга в дупнишкото село Бистрица. Главата завършва с бяла снежна пирамидална шапка. Природният феномен може да се наблюдава и с просто око, и с бинокъл от магистрала „Струма” в посока София-Дупница. За туристите към Рилския манастир и Сапарева баня главата на птицата се вижда най-добре и може да се заснеме от няколко места – разклона Дупница-село Яхиново, при паркинга на фармацевтичния гигант, при бензиностанцията до село Самораново.

Откривателката на скалния орел Дени Милева сподели, че орловата глава може да се наблюдава с просто око само в зимните месеци, когато шапката над нея е сняг, а челото, очите й и клюнът се очертават от замръзналата вода на водопади. През лятото по-трудно се отличава. Друга уникалност на главата на орела е неговата шапка пирамида. Огрята от следобедните лъчи на слънцето от 16 до 17,30 часа, североизточната страна на пирамидата се вижда като златен триъгълник почти на 60 км – още от качването на детелината на магистрала „Струма” при Перник. Слънцето огрява снежния триъгълник и той блести като злато по време на залеза на слънцето.

Природният феномен е привлякъл вниманието и на кмета на  дупнишкото село Бистрица Кирил Огненски, който е избрал наклонената местност за старт на състезания по парапланеризъм през лятото. „Парапланеризмът сбъдва мечтата на човека да лети като орел”, сподели Кирил Огненски, който също е наблюдавал очертанията на скалния орел над Оструга.

Орловата глава, очертана от скалите, е поредното откритие на учредителката на фондацията „Природните чудеса на България” след скалната икона на Богородица от Национален парк „Рила”, пирамидата на траките Фенерка, тракийско светилище Фенерка, скални тронове и др.